Enkel-voor-Blanken-berge? Actie tegen racisme

Actievoerders vormden vannacht Blankenberge om in Enkel-voor-Blanken-berge. Zij klagen daarmee het racisme en de privatisering van de publieke stranden aan die tijdens de voorbije hittegolf tot extreme discriminerende situaties leidde.

zaterdag 22 augustus 2020 12:05
Spread the love

 

“Het coronavirus is de grote ongelijkmaker. De pandemie diept alle bestaande ongelijkheden en discriminaties uit en maakt de kloven tegelijk zichtbaar en groter.

Er zijn groepen mensen die de voorbije maanden de grootste klappen kregen. Omdat ze in veel te krappe appartementen wonen. In wijken zonder parken. Omdat ze in jobs werken waar thuiswerk geen optie is. Of omdat ze financieel hard getroffen werden.

Zij kregen er tijdens de zomer nog eens extra van langs. Wat in Blankenberge gebeurde, is maar één voorbeeld.

Onze politici vonden er niets beter op dan grote stukken van de populairste stranden te privatiseren. De Standaard vat wat er gebeurde op die bewuste zaterdag bondig samen: “Andere badgasten hadden de politie opgeroepen omdat de zee opkwam en de jongeren niet genoeg afstand meer hielden van mensen die een strandstoel hadden gereserveerd.” Zo ging het dus. Jongeren van kleur kwamen te dicht bij het geprivatiseerde strand en dan werd daar maar de politie op afgestuurd. Het strand was voor ‘Whites Only’.

In plaats van die privatisering van de weinige openbare ruimte en de bijhorende discriminaties aan te klagen werden onder leiding van extreemrechts alle duivels ontbonden. De politie liet weten dat ze zouden patrouilleren op treinen en mensen ‘met hetzelfde profiel’ terug zouden sturen naar Brussel. De onbeschaamde aankondiging van een grootschalige operatie van etnic profiling in primetime op tv. De commissie in het parlement kwam in een spoedzitting bijéén waar nog wat harder geschreeuwd werd en nog extremere maatregelen de wereld werden ingestuurd. Mainstreammedia gingen in overdrive, genuanceerde stemmen kwamen niet aan bod.

De ongelijke behandeling van mensen loopt uit de hand. Het racisme loopt uit de hand. Maar daar leggen we ons niet bij neer. Wanneer de crisis de grote ongelijkmaker is, moeten we méér solidariteit en strijdvaardigheid tonen.”

 

Meer info: https://www.facebook.com/Enkel-voor-Blanken-berge-107699601050689 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!