Opinie -

Vrouwonvriendelijke seksistische berichtgeving is een vorm van geweld op vrouwen

donderdag 13 augustus 2020 10:03
Spread the love

 

Een jonge vrouw is in elkaar geslagen toen ze een man vroeg om na een afterparty haar appartement te verlaten. Ze deelde foto’s van haar gehavend gezicht via Instagram. De emoticons die de overhand haalden op dit bericht dat Het Nieuwsblad deelde via FB, waren van het genre ‘grappig’ en ‘vind ik leuk’. Wellicht onder meer een gevolg van het feit dat de kop als volgt luidde: Temptation Island-verleidster in elkaar geslagen. ​Niet ‘Yasmine P.’ of ‘een jonge vrouw’ heeft klappen gekregen, wel ‘een verleidster uit een tv-programma’.

Verleden week vernamen we het nieuws van de brutale moord op Ilse Uyttersprot door een man die gekend was voor verbaal en fysiek geweld. Zo goed als alle media gingen hun boekje voluit te buiten door onmiddellijk te verwijzen naar het banale maar sensationele voorval op de middeleeuwse toren, enkele zomers geleden. Dit getuigt niet van een ‘kies’ beeld van vrouwen. Vrouwonvriendelijke seksistische berichtgeving is net zo goed een vorm van geweld (al dan niet bewust) als verkrachting en moord, uiteraard niet zo drastisch, maar evenmin onschuldig en evenmin zonder gevolgen.

Beeldvorming en berichtgeving zijn zeer krachtige middelen, zowel ten goede als ten kwade. Daarom dat ze zeer omzichtig gebruikt moeten worden. Het is niet zo moeilijk om met beeld en woord aan te zetten tot misprijzen, pesterijen, (vrouwen)haat en brutale manier van doen. Het is echter wél moeilijk om te komen tot evenwichtige en ethisch verantwoorde journalistiek. Want dat vraagt om reflectie en om proactief denken in de richting van een maatschappij die respectvol omgaat met al haar burgers, die vrouwen niet naar de achtergrond duwt en die hen erkent voor hun veelzijdige rollen en voor hun ongeëvenaarde draagkracht.

De media zijn machtig. Daarom roepen wij als Vrouwenraad op om die macht te gebruiken om de samenleving te laten evolueren in positieve zin, om te zorgen voor de gelijkheid van mannen en vrouwen op alle niveaus en in alle opzichten en om geweld op meisjes en vrouwen niet langer aan te wakkeren en te tolereren.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!