Blaarmeersen
Open brief - Inge Vangheluwe

Ziekelijke machtsvertoon van politie op strand Blaarmeersen

Voor het eerst in mijn leven heb ik een klachtenbrief verstuurd naar stad Gent en de lokale politie. En graag wil ik jullie oproepen om hetzelfde te doen als jullie het ook zien! Mondmasker dragen, binnen blijven, alleen gaan winkelen, etc. Daar kan ik me allemaal nog rustig bij neerleggen, want ik ben geen viroloog, arts. Dus ik geef ze het voordeel van de twijfel. Maar na wat er gisteren gebeurd is en het ziekelijke machtsvertoon van de politie die plots meer en meer te zien is en aanvaard wordt. Dat niet! Daarom deze klachtenbrief.

woensdag 12 augustus 2020 16:12
Spread the love

 

Goedemorgen

Ik wou graag een klacht indienen na het ziekelijke machtsvertoon van de politie gisteren op het strand van de Blaarmeersen.

Dit is de eerste keer dat ik een klacht stuur. Ik woon sinds 7 jaar in Gent, met volle goesting. Ik hou van de stad en de sfeer die er hangt. Hoe het net iets anders is dan de rest van België, en hoe mijn positieve ingesteldheid me vertelt dat het een voorbeeld is. We zijn bezig met ecologie, met een gezonde samenleving waar iedere persoon tot groei en bloei kan komen.

Wat ik gisteren gezien heb, deed me huiveren. We zaten aan de Blaarmeersen van rond de middag tot 19u. In die tijd hebben we de politie zeker meer dan de helft van de tijd gezien, hoewel er geen enkel incident heeft plaatsgevonden. Ze hebben er met een verschrikkelijke machtsvertoon een etnische zuivering gedaan.

Vele groepjes jongeren die Frans spraken en een donkere huidskleur hadden zijn (soms hardhandig) het terrein afgestuurd. Ze zaten veelal op hun handdoek of stonden samen. Ze speelden geen muziek, waren niet aan het voetballen.

Ik snap de regels, je moet een mondmasker dragen, maar dit geldt niet als je neerzit bij jouw handdoek. Daarenboven droegen vele anderen er ook geen, en die werden er niet op aangesproken.

Ik ben diep teleurgesteld, dat ik daaraan mee betaal. Dat ik Belg ben en wit. Beschaamd om mijn cultuurgenoten. Waar is het ooit als productieve methode gebleken op sociaal vlak om een minderheidsgroep zo aan te pakken? Nergens, dat is het antwoord, nergens.

Ik probeer me voor te stellen hoe ik me zou voelen als 16-jarige en dit gebeurt, ik zou kwaad zijn. Als dit telkens opnieuw gebeurt zou ik razend worden, en eerlijk gezegd terecht.

Ook even het kader schetsen. Mensen zijn daar met kindjes, kleine kindjes, die kijken op dat ziekelijke machtsvertoon van de politie. Ze zien hoe ze met 20 rond een groepje van 5 jongeren gaan staan. Hoe ze die jongeren hardhandig vasthouden en hun bandje doorknippen.

Ze zien hoe de politie in formatie door een weide stapt (zijn we in oorlog?) om in hemelsnaam mondmaskers te controleren. Diep bedroevend. Hoe leg je dit uit? En hoe verklaar je dat het telkens jongens zijn van andere origine?

Toen we vertrokken, heb ik de politie hierop aangesproken. Als antwoord kreeg ik dat het nodig was. Zien ze dan iets dat ik niet zie? Of hebben ze een totaal gebrek aan empathie om te snappen dat het daar niet aan de orde was?

Wij voelden ons om eerlijk te zeggen heel onveilig, ongemakkelijk, dit terwijl de politie net het omgekeerde moet bewerkstelligen. Hier wil ik niet aan meebetalen. Hier wil ik niets mee te maken hebben.

We zaten met veel gezinnen te kijken, vol ongeloof hoe dit spelletje steeds erger en erger werd. Hoe we bij de eerste 3 groepjes nog dachten dat het misschien ook toevallig kon zijn. De hele weide was aan het kijken hoe het steeds verder en verder ging. De spanning was om te snijden, en dit terwijl er bijna geen volk was.

Ik verwacht echt een woordje uitleg hierbij. En een reden zoals die politieagent gaf is geen reden. Het is niet omdat ze toevallig uit dezelfde plaats komen als de jongeren die gevochten hebben in Blankenberge dat ze gestraft moeten worden. Laat ons anders hopen dat geen enkele Gentenaar ooit iets fout doet. Of geldt die regel niet voor witte mensen?

 

Groetjes
Inge vangheluwe

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!