Foto: Vredesactivisten protesteerden in februari tegen de uitvoer van wapens via de haven van Antwerpen.

Raad van State schorst opnieuw wapenexportvergunningen voor Saudi-Arabië

Vredes- en mensenrechtenorganisaties halen voor tweede keer dit jaar slag thuis bij Raad van State.

maandag 10 augustus 2020 15:56
Spread the love

 

De Raad van State schorste vandaag vier exportvergunningen naar Saudi-Arabië nadat vredes- en mensenrechtenorganisaties in juli een spoedprocedure aanspanden bij de Raad van State. Ondanks een eerdere schorsing in maart, verleende de Waalse overheid in april en juli dit jaar opnieuw vergunningen voor John Cockerill en FN Herstal. “Het is tijd dat de Waalse overheid hier lessen uit trekt en haar eigen exportregelgeving respecteert”, aldus Vredesactie.

De Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD), de Ligue des Droits Humains (LDH) en Vredesactie, ondersteund door de franstalige sectie van Amnesty International België, halen opnieuw hun slag thuis bij de Raad van State. Die schorste vandaag vier wapenexportvergunningen voor vuurwapens van FN Herstal voor Saudi-Arabië. In dat arrest hamert de Raad van State ook op de plicht tot voorzichtigheid bij het verlenen van exportvergunningen voor landen die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen.

In maart schorste de Raad van State reeds 17 vergunningen naar Saudi-Arabië voor de Waalse wapenbedrijven FN Herstal, Mecar en John Cockerill. Uit onderzoek van #BelgianArms blijkt dat die wapens ingezet worden in de bloedige oorlog in Jemen.

“De Waalse regering wéét dat deze export in strijd is met haar eigen regelgeving. Ondanks de vorige schorsingen door de Raad van State in juni 2019 en maart 2020, keurde de Waalse overheid toch opnieuw exportvergunningen met bestemming Saudi-Arabië goed. Dat is onbegrijpelijk”, zeggen de organisaties. “Het is tijd dat de Waalse overheid hier lessen uit trekt en haar eigen exportregelgeving respecteert.”

De door Saudi-Arabië geleide coalitie is sinds 2015 betrokken in de bloedige oorlog in Jemen. Volgens de Verenigde Naties is het de ergste humanitaire crisis ter wereld. Eind 2019 kwamen er al 233.000 mensen om ten gevolge van het conflict en meer dan drie miljoen mensen sloegen op de vlucht sinds de start van de oorlog. Alle strijdende partijen maken zich schuldig aan grove schendingen van het internationaal recht.

De schorsingsprocedure van twee andere vergunningen werd verworpen door de Raad van State. De Raad van State volgde de redenering van de Waalse overheid dat de geschutskoepels van John Cockerill naar de Saudische Koninklijke Garde gaan, een legereenheid die volgens de Waalse overheid niet deelneemt aan de gevechten in Jemen.

“We betreuren dat de Raad van State de redenering van de Waalse overheid volgt. Ook deze export moet stoppen. Er is namelijk geen enkele garantie dat de Saudische Koninklijke Garde de mensenrechten wel respecteert.” Aldus de organisaties. “Bovendien maakt het gebrek aan transparantie van de Saudische autoriteiten het onmogelijk om precies te bepalen wat de missies van de Koninklijke Garde zijn en wat de echte connecties met de Nationale Garde zijn.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!