Opinie - Anne Hendriks

Moord Ilse Uyttersprot: Wat is er aan de hand met mannen?

“Wtf, al die mannen, die hun vrouw of vriendin vermoorden”, sms’te een vriendin me, nadat ze het nieuws vernomen had dat politica Ilse Uyttersprot door haar vriend vermoord werd. Inderdaad, “What the fuck”. Waarom vermoorden of mishandelen zoveel mannen hun vrouw of vriendin?

woensdag 5 augustus 2020 09:29
Spread the love

De Vrouwenraad maakte in februari een schatting van het aantal slachtoffers van feminicide. Het zou om 102 vrouwen in drie jaar tijd gaan. Volgens de actiegroep ‘Stop Feminicide Belgium’ staat de teller dit jaar al op 12. Een derde van de vrouwen in de EU wordt vanaf 15 jaar slachtoffer van fysiek of seksueel geweld. 65% van de dossiers, die gaan over partner- of huishoudelijk geweld, worden geklasseerd en maar al te vaak stuiten slachtoffers op onbegrip. Waarom bleven ze zolang bij hun partner? Of, wisten ze dan niet dat hij gewelddadig was?

Ook hier is het heel gemakkelijk om die vraag te stellen. Waarom was mevrouw Uyttersprot samen met Jurgen D.? Een 49-jarige vastgoedmakelaar, die eerder al veroordeeld werd voor het stalken van een ex-vriendin en het toedienen van slagen en verwondingen. Die vraag brengt ons echter niet veel verder en al helemaal niet in het voorkomen van toekomstig geweld.

Laten we hem omdraaien. Wat bezielde Jurgen D. om zijn vriendin te vermoorden? Waarom plegen zoveel mannen zowel emotioneel, seksueel als fysiek geweld op de vrouwen en meisjes van wie ze zogezegd houden?

Ik voel de vraag al aankomen. Wat met mannelijke slachtoffers? Ik wil zeker niet alle mannen in het hokje van dader, en alle vrouwen in het hokje van slachtoffer steken. Mannen krijgen evengoed te maken met huiselijk en seksueel geweld en vrouwen kunnen evengoed dader zijn. Daarbij komt, dat wanneer mannen het slachtoffer worden van geweld in het algemeen, de daders meestal andere mannen zijn.

Wat is er dus aan de hand met mannen? En welke rol spelen we daarin als maatschappij?

Het lijkt hier om een breder maatschappelijk probleem te gaan. Het gaat om normale, alledaagse mannen, die anderen geweld aandoen. Jürgen D. is een doorsnee 49-jarige witte man met een job, die op een zekere dag zijn vriendin met geweld om het leven brengt.

Wat doen we als samenleving verkeerd in het opvoeden van onze jongens? Van waar komen die definities van mannelijkheid, die vaak lijken te leiden tot geweld? En vooral, hoe veranderen we die? Laten we die moeilijke, voor sommigen misschien van de pot gerukte vragen stellen. Wie weet komen we zo tot antwoorden en inzichten waar we iets mee zijn.

 

Voor vragen of hulp bij partnergeweld en andere vormen van familiaal geweld kan u bellen naar het noodnummer 1712 of surfen naar https://1712.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!