Colombia en de Filippijnen zijn met respectievelijk 64 en 43 moorden samen goed voor meer dan de helft van alle gerapporteerde moorden vorig jaar. Andere hotspots zijn Brazilië, Mexico en Guatemala.
De cijfers zijn slechts minima, zegt Global Witness, want heel wat moorden krijgen geen aandacht. Bovendien schuilt achter de doden een veelvoud aan activisten die het zwijgen wordt opgelegd door gewelddadige aanvallen, arrestaties, doodsbedreigingen of rechtszaken, zegt de ngo.
Ook in Europa
Ook in Europa neemt de druk op milieuactivisten toe. Global Witness verwijst naar de toenemende bedreigingen en aanvallen in Roemenië, waaronder de moord op Liviu Pop. De boswachter werkte aan de bescherming van een van Europa’s grootste, oeroude bossen met een grote biodiversiteit en belang voor het klimaat.
Het rapport werpt ook een licht op de rol die land- en milieuverdedigers spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in december 2015 zijn er elke week gemiddeld vier land- en milieuactivisten gedood.
Mijn- en landbouw
Mijnbouw was wereldwijd de dodelijkste sector met vijftig moorden in 2019. In Azië is dat vooral de agribusiness.
“De agribusiness en olie-, mineralen- en gaswinning zijn altijd de grootste aanjagers geweest van aanvallen op land- en milieuverdedigers”, zegt Rachel Cox van Global Witness. “Het zijn ook de industrieën die ons door ontbossing en toenemende koolstofemissies verder richting klimaatverandering duwen.”
“Veel van ‘s werelds ergste schendingen van het milieu en de mensenrechten worden veroorzaakt door de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en corruptie in het wereldwijde politieke en economische systeem”, zegt Cox. “Land- en milieuverdedigers zijn de mensen die hiertegen opkomen. Als we echt plannen willen maken voor groen herstel dat de veiligheid, gezondheid en het welzijn van mensen centraal stelt, moeten we de oorzaken van aanvallen op verdedigers aanpakken en hun voorbeeld volgen in het beschermen van het milieu.”
Successen
Global Witness benadrukt dat de milieu- en landactivisten een cruciale rol blijven spelen en ook successen boeken. In Ecuador kreeg de inheemse bevolking gelijk in een geschil met de regering, die hun grondgebied wilde veilen voor olie- en gasexploratie. In Indonesië kon de inheemse gemeenschap Dayak Iban in Centraal-Borneo het legale eigendom van 10.000 hectare land veiligstellen na een decennialange strijd.
En in een zaak die aan het Britse Hooggerechtshof is voorgelegd door Zambiaanse gemeenschappen die getroffen zijn door een grootschalige kopermijn, heeft een rechter de klacht ontvankelijk verklaard. Dat kan grote gevolgen hebben voor veel andere mijnbedrijven.