Vredesactivisten protesteerden in februari tegen de uitvoer van wapens via de haven van Antwerpen. Foto: Vredesactie

Twee maanden na schorsing door Raad van State, exporteert Waalse regering opnieuw wapens naar Saudi-Arabië

In maart dit jaar schorste de Raad van State alle Waalse exportvergunningen naar Saudi-Arabië. Nu blijkt dat de Waalse regering, amper een maand na de uitspraak van de Raad van State, opnieuw wapenexportvergunningen heeft verleend voor wapens naar Saudi-Arabië. Vredes- en mensenrechtenorganisaties lanceerden woensdag 15 juli een nieuwe spoedprocedure bij de Raad van State tegen de Waalse exportvergunningen.

donderdag 16 juli 2020 18:22
Spread the love

 

De Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD), de Ligue des Droits Humains (LDH) en Vredesactie, ondersteund door Amnesty International Belgique, hebben deze week een spoedprocedure opgestart bij de Raad van State voor de schorsing van wapenexportvergunningen door de Waalse regering naar Saudi-Arabië.

In maart dit jaar schorste de Raad van State reeds 17 vergunningen naar Saudi-Arabië voor de Waalse wapenbedrijven FN Herstal, Mecar en John Cockerill. Onderzoek van #BelgianArms toonde vorig jaar aan dat wapens van deze drie bedrijven ingezet worden in het conflict in Jemen.

Ondanks de uitspraak van de Raad van State blijkt uit cijfers van de Canadese douane dat er in mei, twee maanden na het arrest, voor 137,29 miljoen euro aan onderdelen van gepantserde voertuigen werd geëxporteerd van België naar Canada. In Canada worden deze Belgische geschutskoepels geassembleerd en verder geëxporteerd naar Saudi-Arabië. Het Waals Gewest bevestigt nu dat de minister-president zes nieuwe vergunningen heeft verleend in april en juli voor geschutskoepels en vuurwapens aan Saudi-Arabië.

“Het verbaast ons dat de Waalse regering opnieuw wapens uitvoert naar een land dat zich op grootschalige wijze schuldig maakt aan schendingen van het internationaal recht. Zeker omdat deze exportvergunningen er komen amper een maand nadat de Raad van State alle vergunningen naar Saudi-Arabië geschorst had”, laten de vier organisaties weten in een persbericht. “Het is des te onrustwekkender dat Waals minister-president Di Rupo deze vergunningen heeft verleend in alle geheimhouding. Dit gaat in tegen de juridische beslissing van de Raad van State.”

De door Saudi-Arabië geleide coalitie is sinds 2015 betrokken in de bloedige oorlog in Jemen. Volgens de Verenigde Naties is het de ergste humanitaire crisis ter wereld. Eind 2019 kwamen er al 233.000 mensen om ten gevolge van het conflict en meer dan drie miljoen mensen sloegen op de vlucht sinds de start van de oorlog. Alle strijdende partijen maken zich schuldig aan grove schendingen van het internationaal recht. De oorlog ging de afgelopen maanden onverminderd voort.

“Het is onomstotelijk bewezen dat Waalse wapens ingezet worden in het verwoestende conflict in Jemen. Minister-president Di Rupo zet koste wat kost de wapenexport naar Saudi-Arabië voort, ongeacht eerdere juridische uitspraken of enig respect voor de wet”, aldus de organisaties.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!