Bron: Gaybars.eu
Open brief - De onafhankelijke Vlaamse Gay-media

Open brief van onafhankelijke Vlaamse Gay-media: Steun je lokale lgbtq-onderneming en -horecazaak

De maatregelen van de afgelopen maanden en de geleidelijke afbouw ervan dreigen voor heel wat ondernemers een mogelijke fatale aderlating te worden. Vooral bij handelszaken, evenementen en horecazaken die zich richten op LGBTQ+’s gaan alle alarmsignalen af. De verschillende Vlaamse LGBTQ-mediakanalen roepen hun lezers en volgers op om hun lokale LGBTQ-ondernemers zoveel als mogelijk te ondersteunen. 

dinsdag 7 juli 2020 21:16
Spread the love

 

In maart kwam het leven dat we kenden plots tot stilstand door het losbarsten van de corona-pandemie. De lockdown, de daarbij afgekondigde maatregelen en de kosten die de komende coronafactuur met zich meebrengen, dreigen nu voor een bloedbad te zorgen onder de LGBTQ-ondernemers. Hun omzet stortte bijna volledig in, terwijl hun kosten bleven doorlopen, hun cliënteel zocht online alternatieven en velen vrezen dat een groot deel van hun klanten de weg naar hun handelszaken na de crisis niet meer terug zal vinden.

Vaak werd er een online-alternatief gezocht maar voor tal van zaken bleek dit maar een druppel op een hete plaat te zijn. Verschillende nieuwe zaken die de afgelopen maanden de deuren wilden openen moesten die opening uitstellen en dreigen hierdoor al failliet te gaan vooraleer de eerste klant ook maar over de vloer kwam.

Voor ondermeer dancings, sauna’s en andere zaken duurt de nachtmerrie nog steeds verder. Zij mogen de deuren nog niet openen of kiezen er zelf voor om die gesloten te houden omdat ze geconfronteerd worden met maatregelen die voor hen niet haalbaar zijn. De diversiteit van onze gemeenschap zorgt ervoor dat er niet een uniforme oplossing voor handen is. Het aantal schrijnende verhalen uit het LGBTQ-middenveld en van ondernemers die de verschillende gay-media de afgelopen weken bereikten is onrustwekkend.

Als zij de deuren moeten sluiten heeft dit ook meteen een impact op de hele LGBTQ-gemeenschap. Veel van deze zaken, zoals de verschillende regenbooghuizen, cafés, bars,  restaurants en/of sauna’s hebben immers ook een ondersteunende en sociale functie voor onze gemeenschap. Vaak steunen zij met hun ‘roze’ euro’s ook prides, fuiven, of culturele evenementen. Die evenementen zorgen voor zichtbaarheid in het straatbeeld die onmisbaar is voor jongeren die op zoek zijn naar een ‘gekozen familie’ en hun eigen sociale netwerken proberen op te bouwen, de aanvaarding van de verschillende vormen van seksualiteit en het tegengaan van de polarisatie in onze maatschappij. Door het ontbreken van LGBTQ-evenementen is de lokale handelaar en horeca nog meer aangewezen op de lokale burger.

Uit een recent onderzoek van Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur, blijkt dat de impact van de crisis op de levens van LGBTQ+-personen zeer groot was de afgelopen maanden. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar.

De Vlaamse gay-media roept dan ook gezamenlijk op om de verschillende LGBTQ-ondernemers te steunen door lokaal bij hen aan te kopen in plaats van bij grote internetwinkels die verder onze gemeenschap veel minder of niet steunen dan de lokale ondernemers. Ga je normaal regelmatig uit eten of spendeer je een bedrag aan kleding, ondergoed, boeken … De kans is groot dat je hetzelfde vindt bij bedrijven die onze gemeenschap rechtstreeks of onrechtstreeks steunen.

Besteed nu al het bedrag dat je normaal toch had uitgegeven. Spring binnen bij hen als ze hun deuren opnieuw openen. Bezoek hun website en shop online en als dat niet kan, contacteer ze per mail of per telefoon om te vragen of je een bestelling kan doen. Koop geschenkbonnen of tegoedbonnen die je kan gebruiken als ze hun deuren opnieuw openen. Op die manier draag jij jouw steentje bij en zorg je ervoor dat deze zaken de huidige crisis overleven en op hun manier de LGBTQ-gemeenschap kunnen blijven ondersteunen.

 

Deze oproep wordt ter gelegenheid van de komende Antwerp Pride gelanceerd door de gezamenlijke Vlaamse gaymedia (Be Out, Gaybars.eu, Gaylive.Be, Touristicogay.blog en Pink in our Lives) maar beperkt zich niet enkel tot Antwerpen. 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!