Hoofddoekenprotest Brussel

Duizendtal demonstranten ‘vecht terug’ tegen het hoofddoekenverbod in Brussel

Het Grondwettelijk Hof zette een maand geleden de deur open voor een algemeen verbod op zichtbare religieuze tekens in het hoger onderwijs, waaronder de hoofddoek. Ongeveer een duizendtal mensen trok gisteren daarom naar de Kunstberg in Brussel om een statement te maken tegen dat arrest. Volgens de organisatoren zou zo’n verbod averechts werken en de schooluitval doen toenemen.

maandag 6 juli 2020 10:27
Spread the love

 

De politie had de organisatie toelating gegeven om een betoging te houden waar maximaal vierhonderd mensen aan deelnamen. Iets dat snel onhaalbaar leek, waarop de organisatoren besloten de massa in drie te verdelen om zo in ‘bubbels’ van vierhonderd luidkeels #HijabisFightBack, #TouchePasAMesEtudes, #TousEnsemble te roepen.

Check deze speech van Sakina gisteren op het protest! ??? #HijabisFightBack#FuckDeNeutraliteit

Geplaatst door Baas Over Eigen Hoofd (BOEH!) op Maandag 6 juli 2020

Corona-maatregelen

De demonstranten waren zeer divers. Zowel jong als oud, vrouw als man, moslim als niet-moslim zakte in grote getale af naar Brussel. Men trachtte de veiligheidsmaatregelen te respecteren door zich aan social distancing te houden, maar de locatie was daarvoor iets te klein. Er werden wel veel stewards ingezet, die actief zijn in het jeugdwerk, om het protest in goede banen te leiden en de demonstranten bewust te maken van de afstandsregels. Bijna alle betogers droegen wel een masker en de organisatoren voorzagen de demonstranten van hydroalcoholische handgel.

#HijabisFightBack

Geplaatst door Baas Over Eigen Hoofd (BOEH!) op Zondag 5 juli 2020

“Neutraliteit is een lege doos”

Rond kwart na drie begon het protest. Het weer viel wat tegen, maar de verwachte opkomst werd duidelijk overtroffen. Het publiek was enthousiast en had er zin in. Meer dan twintig vrouwen kwamen met hun afstudeerhoedje op het podium om duidelijk te maken dat een hoofddoek geen negatieve impact heeft op je toekomst. De vrouwen konden rekenen op een daverend applaus van het publiek.

“Ik zie geen neutraliteit. Where is it? Juist, neutraliteit is een lege doos”, riep hijabi Sakina tijdens haar speech. Ook kwam er kritiek op de politiek die volgens de organisatie haar verantwoordelijkheid niet neemt om te streven naar een inclusieve maatschappij. “We wachten niet meer tot ze ons een stem geven, we gaan onszelf een stem geven”, aldus Fatima, een van de vrouwen die het vreedzame protest organiseerde.

 

© 2020 – StampMedia – Amir Bachrouri

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!