Bron: Extinction Rebellion België
Opinie - Extinction Rebellion België

Extinction Rebellion stuurt geleende letters Financietoren naar politieke partijen

De letters 'FINANCE', die door Extinction Rebellion aan de Financietoren zijn weggehaald om ze te vervangen door het woord RESILIENCE, zijn vandaag per post verstuurd naar de 7 grootste politieke partijen in België.

dinsdag 30 juni 2020 15:40
Spread the love

 

Deze zaterdag verhinderde de politie honderden leden van Extinction Rebellion om de toren te hernoemen tijdens de civiele ongehoorzaamheidsactie Onze Toekomst, Onze Keuzes. De politie nam de houten letters in beslag die de nieuwe naam RESILIENCE vormen, en arresteerde 75 mensen. De houten letters zijn nog steeds in het bezit van de politie.

“De toren is naamloos geworden. Het is nu aan degenen met politieke macht om te beslissen hoe hij zal heten”, legt Seba, woordvoerder van Extinction Rebellion uit. “Met deze beslissing zullen de partijen die de volgende regering vormen, duidelijk maken welke weg ze willen inslaan. Ofwel gaan ze terug naar de situatie van voor de COVID-19-crisis, waarin geld en economische groei de toon zetten, ofwel maken ze de moedige keuze voor een “nieuw normaal”, waarbij het welzijn van alle mensen en ecosystemen de maatstaf wordt van het beleid. Deze nieuwe maatschappij zou veerkrachtiger zijn ten aanzien van de aankomende crisissen verbonden aan klimaatopwarming en ecologische ineenstorting.”

Bron: Extinction Rebellion België

De verwijdering van de letters vond plaats in de vroege ochtend van 25 juni, waarbij Extinction Rebellion aankondigde dat de letters slechts werden geleend. De letters zouden teruggestuurd worden naar de eerste minister van zodra de nieuwe federale regering was gevormd, om ze dan in een museum te plaatsen.

Na de actie zette de Belgische federale politie een van de leden van Extinction Rebellion onder druk, om de letters terug te krijgen. Om deze persoon en diens familie te beschermen tegen overmatige stress en angst, en omdat de benoeming van een nieuwe federale regering waarschijnlijk nog lang op zich zal laten wachten, heeft Extinction Rebellion besloten om de letters in plaats daarvan aan de politieke partijen te overhandigen. 

De letters werden gestuurd naar N-VA, CD&V, Open Vld, Sp.a, PS,PTB/PvdA, MR.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!