Bron: Amnesty International Vlaanderen
Opinie -

Wereldvluchtelingendag: België moet meer doen voor kwetsbare vluchtelingen op Griekse eilanden

Amnesty International is tevreden dat België binnenkort 18 vluchtelingenkinderen vanop de Griekse eilanden wil opvangen, maar roept de autoriteiten op om dit engagement op te drijven. Tijdens een persoonlijk gesprek met premier Wilmès uitte de organisatie zijn bezorgdheid over de penibele omstandigheden waarin tienduizenden mensen moeten zien te overleven in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden.

zaterdag 20 juni 2020 13:48
Spread the love


Er verblijven op dit moment ongeveer 34.000 mensen in kampen die slechts een totale capaciteit hebben van 6.095 personen. De meesten van hen, bijna 31.000 mensen, leven in het Vathy-kamp op Samos en het Moria-kamp op Lesbos. Mensen moeten er uren aanschuiven voor voedsel en leven er in schamele tenten of containers. Afstand houden en je handen wassen is onmogelijk in de overvolle kampen met onvoldoende water en zeep. Er is een schrijnend tekort aan medisch- en zorgpersoneel.

Onder de meest kwetsbaren bevinden zich 1.500 kinderen en jongeren zonder ouders. Het kabinet van minister De Block maakte op 8 mei bekend dat België 18 kinderen zonder ouders of voogd zou opvangen.

“Dat België bereid is 18 kinderen over te brengen vanuit de kampen op de Griekse eilanden is een goede eerste stap, maar we moeten en kunnen meer doen. De levensomstandigheden voor vluchtelingen en asielzoekers op de Griekse eilanden zijn onmenselijk”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

11.11.11., Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen vragen samen met andere organisaties onder de naam #ikbensolidair dat België en andere Europese landen niet wegkijken van de schrijnende situatie op de Griekse eilanden en hun verantwoordelijkheid opnemen.

Meer dan 26.000 mensen in België tekenden daarover een petitie gericht aan eerste minister Wilmès. Gisteren werden de handtekeningen tijdens een persoonlijk onderhoud overhandigd aan de premier.

“We hebben de premier gevraagd om met haar Griekse collega samen te werken om kwetsbare mensen vanuit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden naar hier over te brengen en op te vangen. Maar ook om mensen vanop de eilanden te evacueren en over te brengen naar gepaste accommodatie op het Griekse vasteland”, zegt Wies De Graeve.

“Premier Wilmès heeft aandachtig geluisterd naar onze bekommernissen. We hebben haar met aandrang gevraagd om de belangen van deze kwetsbare mensen op de verschillende Belgische beleidsniveaus te behartigen.”

De gemeentebesturen van Gent, Leuven, Lichtervelde en Veurne toonden zich al solidair en bereid om mensen op te vangen uit de kampen op de Griekse eilanden. Op zaterdag, Wereldvluchtelingendag, vragen verschillende activisten van 11.11.11, Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen aan hun eigen stad of gemeente om het voorbeeld van deze vier te volgen. Dat doen ze door een kampeertent op te zetten aan hun stad- of gemeentehuis. Onder meer in Wuustwezel, Antwerpen en Tessenderlo vindt deze actie plaats.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!