Bron: Intal

Actievoerders eisen dat AXA haar investeringen in Israëlische banken en wapenfirma opzegt

Tientallen actievoerders verzamelden op 18 juni aan de hoofdkantoren van AXA in Brussel en in Antwerpen, maar ook in Madrid en Berlijn. Ze eisen van de verzekeringsmaatschappij dat het haar directe en indirecte investeringen in vijf Israëlische banken en de grootste Israëlische wapenfirma Elbit Systems opzegt. De bedrijven zijn betrokken bij de illegale militaire bezetting van Palestina.

vrijdag 19 juni 2020 14:22
Spread the love

 

Volgens een recent rapport van ProFundo investeert AXA 7 miljoen dollar in drie Israëlische banken: Bank Leumi, Israeli Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank. Deze banken staan in een lijst van de Verenigde Naties met bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van kolonies op bezet Palestijns grondgebied, een oorlogsmisdaad onder het internationaal recht.

Bron: Intal

AXA bezit bovendien 9,03 procent van Equitable Holdings, een firma die bijna 157 miljoen dollar investeert in vijf Israëlische banken (Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank, and Mizrahi Tefahot Bank) en in Elbit Systems, de grootste Israëlische wapenfirma. Elbit Systems ontwikkelt technologie voor de door het Internationaal Gerechtshof illegaal verklaarde Israëlische muur. Ze maakt onder andere drones die gebruikt worden om de Gazastrook te bombarderen en produceert ook clusterbommen. Volgens Human Rights Watch bieden de meeste Israëlische banken bovendien diensten aan die de illegale bezetting van de Westelijke Jordaanoever helpen ondersteunen en financieren.

Als onderdeel van een Europese actiedag kwamen op donderdag 18 juni tientallen actievoerders bij elkaar voor de hoofdkantoren van AXA in Antwerpen, Brussel maar ook in Berlijn en Madrid. De actie maakt deel uit van een campagne die in verschillende Europese landen wordt gevoerd om van AXA te eisen dat het haar investeringen in de Israëlische militaire bezetting van Palestina stopzet. De actievoerders dringen er bij AXA op aan dat het zich aan haar eigen beleid inzake mensenrechten en duurzaamheid houdt.

Bron: Intal

Jasper van de coalitie ‘Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid’ legt uit: “Hoewel AXA globaal gezien een verantwoord investeringsbeleid heeft en zegt dat het zich inzet voor duurzaamheid en mensenrechten, investeert het toch miljoenen euro’s in Elbit Systems en in vijf Israëlische banken die de kolonisatie van Palestijns land financieren. Nu Israël van plan is grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren op 1 juli, wordt de noodzaak voor AXA om een einde te maken aan haar medeplichtigheid alleen maar groter.”

De actievoerders zetten hun campagne verder zolang de AXA aan de investeringen blijft vasthouden. “We zullen er luidkeels op blijven wijzen dat AXA de diefstal van Palestijnse grondstoffen, land en bestaansmiddelen financiert. Burgers kunnen van zich laten horen door de petitie te ondertekenen, video’s te delen en Jef Van In, de CEO van AXA België, ter verantwoording te roepen via Twitter. Samen staan we sterk om ervoor te zorgen dat AXA het internationaal recht respecteert”, besluit Jasper.

Bron: Intal

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!