Bron: Make Noise For Climate
Make Noise For Climate

#LydiaZietZeVliegen: Ministers vliegen door de Wetstraat

vrijdag 12 juni 2020 21:09
Spread the love

 

Niet de eerste keer

Activisten van Make Noise for Climate hielden vrijdag 12 juni een grappige actie in Brussel. Dit naar aanleiding van de vliegtuigreis van Brussel naar Antwerpen, van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Naast minister Peeters moeten ook Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir en federaal minister van Klimaat Marie Christine Marghem eraan geloven.

“Dit is de derde keer op rij dat een minister erin slaagt om in complete naïviteit op comfortabele wijze op een vliegtuig te stappen en daar nog wat vreemde uitspraken aan toe te voegen. Dit in tijden van klimaatcrisis en economische recessie. Onze politici zijn hun voeling met de realiteit volledig kwijt.”

De actievoerders verwijzen daarmee naar de keer dat Marghem het vliegtuig nam naar de klimaattop in Katowicze, Polen. Zuhal Demir ‘planepoolde’ onlangs nog naar de klimaattop in Madrid. Beiden lagen daarvoor stevig onder vuur in de media. Nu ligt dus ook minister Peeters onder vuur en stond Twitter op zijn kop met de hashtag #LydiaZietZeVliegen.

Meer aandacht voor werknemers

De actievoerders verwijten de minister dat ze meewerkte aan een promostunt voor de Limburgse luchtvaartondernemer Philippe Bodson, die privévluchten organiseert: “Gratis reclame maken voor privéondernemingen die privéreisjes bieden naar Ibiza die de gemiddelde Belg niet kan betalen, is niet de job van een minister.” Volgens de organisatie zou de minister haar tijd beter kunnen besteden door samen te werken met haar federale en Waalse collega’s.

“Op de luchthaven van Zaventem zijn net 1.500 ontslagen gevallen. Ongetwijfeld kunnen de regionale luchthavens helpen deze schok op te vangen.” Dat is volgens hen belangrijker voor het economische herstel. De actievoerders vrezen bovendien dat de minister de ernst van de situatie niet inziet. Ze verwijzen naar een interview met HLN dat minister Peeters gisteren gaf: “Misschien was ik beter niet op dat vliegtuig gestapt, maar het was een demovlucht hé. We zijn niet naar Ibiza gevlogen.”

Een slim en duurzaam beleid

Ook op het vlak van duurzaamheid schiet de minister tekort volgens de actievoerders. “Minister Peeters geeft vage geruststellingen dat er gewerkt wordt aan duurzaamheid maar gaat niet in op wat dat inhoudt. Ze beweert zich bewust te zijn van de klimaatcrisis maar met haar bewustzijn alleen zijn we niks.”

De actievoerders betreuren het hokjesdenken van de minister: “Mobiliteit moet gebaseerd zijn op de noden van alle burgers, jong en oud, actief of niet. Minister Peeters daarentegen heeft het enkel over waar iedere individuele sector recht op zou hebben.”

De organisatie verwacht een slimmer beleid van de minister: “We hebben een netwerk nodig van zeevaart, luchtvaart, spoorwegen en andere mobiliteit dat via samenwerking voldoet aan de noden van de burgers. Daarbij is langetermijndenken fundamenteel.”

 

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Bron: Make Noise For Climate

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!