Foto: Chris Wauman
Open brief - Chris Wauman

‘Beste Conner, Joachim, Egbert, kunnen we het na 2 dagen eindelijk over de inhoud hebben?’

dinsdag 9 juni 2020 15:28
Spread the love

 

Beste Conner, Joachim, Egbert,

Kunnen we het 2 dagen na de betoging opnieuw over de inhoud hebben?

‘We hebben jullie wanhoopskreet gehoord en zullen het institutioneel racisme in het onderwijs, op de huur en arbeidsmarkt, ‘ethnic profiling’, … aanpakken en 60 jaar na de onafhankelijkheid van Congo de dekolonisatie eindelijk op de agenda plaatsen. Blijf nu a.u.b. in jullie kot. We beloven dat we eerstdaags met concrete voorstellen komen.’

Waarom was dit niet de reactie? Waarom werd er gekozen voor een Trumpiaanse aanval met termen als “gevaar!”, “onbegrijpelijk!” en “waanzin!”, gevolgd door een oorverdovende stilte als het aankwam op begrip tonen of reactie geven op de eisen? Waarom geen leiderschap tonen met verbinding als hoofdkenmerk?

Wat een gemiste kans. In plaats van dit momentum aan te grijpen om bruggen te bouwen is er om electorale redenen weeral gekozen om een deel van onze bevolking in een slecht daglicht te stellen waardoor bij sommigen het racisme juist groeit en bij anderen de hoop om er ooit écht bij te mogen horen nog meer wegebt.

‘Excuses dat er 19 jaar na onze belofte nog steeds geen Nationaal Actieplan tegen Racisme is. We beseffen dat we jullie in de kou hebben laten staan.’

Waarom geen knieval maken en schuld bekennen?

Alle cijfers tonen aan dat er anno 2020 in België nog steeds structureel wordt gediscrimineerd op basis van origine. En dat had er reeds totaal anders kunnen uitzien, want 19 jaar (!) geleden beloofde onze regering een Nationaal Actieplan tegen Racisme op te stellen. En elke regering nadien.

Bijna 20 jaar schuldig verzuim. Dat is het enige wat jullie partijen kunnen voorleggen, want het actieplan is nog steeds spoorloos. Excuses zijn dan ook op zijn plaats voor alle slachtoffers van racisme. En ook aan alle betogers, want als jullie je werk hadden gedaan, hadden zij daar niet moeten staan.

‘Als witte, rijke mannen in België zullen wij nooit de impact van racisme en discriminatie volledig kunnen begrijpen. Wij kunnen enkel naar de slachtoffers luisteren en we hebben hen vandaag gehoord.’

Hoe kunnen wij witte mannen ten volle bevatten hoe een vader ‘s nachts wakker ligt, zich afvragend wanneer zijn dochtertje ooit zal worden beschouwd als een ‘échte Belg’ terwijl zij al de derde generatie in België geboren is? Of hoe het is om heel je leven van je ouders te horen dat je je dubbel moet inspannen ten opzichte van je witte leeftijdsgenoten? Dat je racistische opmerkingen van je vrienden laat passeren omdat je ondertussen denkt dat dit erbij hoort en je je vrienden niet wil verliezen?

Dat is toch niet te bevatten? En daarom moeten wij ons als geprivilegieerde witte mensen terughoudend opstellen.

Aangezien wij nooit de impact van racisme ten volle kunnen begrijpen, hoe dit mensen radeloos en vanbinnen kapot maakt, is het niet aan ons om te oordelen of, wanneer en hoe slachtoffers van racisme dit onrecht mogen aanklagen en of dat wel terecht en gepast is. Dat er op een week tijd plots 10.000 betogers in Brussel staan na het opkomen van een burgerbeweging in het buitenland, toont aan dat de nood urgent is en het probleem gigantisch.

‘Excuses dat net wij de betoging een ‘fuck you’ aan de zorg noemden.’

Tientallen jaren besparen jullie partijen al op onze gezondheidszorg. De witte woede geeft al zo lang aan dat ze te weinig handen hebben en ze worden nog steeds onderbetaald. Toen wij met de PVDA vorig jaar ons voorstel deden voor extra geld voor de zorg, stemden CD&V en Open VLD zelfs tegen. Het voorstel was “onverantwoord” en “populistisch”. Gelukkig stemde een meerderheid voor. Deze week werd bevestigd dat dankzij ons voorstel er alvast 4.000 extra personeelsleden bijkomen in de zorg. Eindelijk.

Tijdens deze coronacrisis werd pijnlijk duidelijk welke gevolgen jullie besparingen en privatiseringen hebben. Het personeel kreeg veel te laat beschermingsmateriaal en de rusthuizen werden aan hun lot overgelaten. Massaal testen en ‘contact tracing’ staan na meer dan 2 maanden nog steeds niet op punt. En waar blijven die f*cking mondmaskers die jullie ons beloofden? En als de PVDA vraagt om een onderzoekscommissie op te richten om te onderzoeken wat er is fout gelopen om een eventuele 2de piek beter aan te pakken, stemmen jullie opnieuw tegen.

En als toppunt beslissen alle voorzitters van de 10 partijen in het kernteam om een wetsvoorstel te lanceren om personeel in de zorg te kunnen opvorderen en hun statuut nog verder uit te hollen. Enkel dankzij een actie van het zorgpersoneel – herinner je je de video van de vakbondsactie waar het personeel zijn rug keerde naar premier Wilmes? – en druk van de PVDA hebben jullie je staart ingetrokken.

Met welk lef durven jullie eigenlijk anderen te beschuldigen van een ‘fuck you’ te doen naar de zorg?!

‘We mogen ons niet laten verdelen. Samen staan we sterker.’

Het blijft de beproefde tactiek van (extreem-)rechts en de nationalisten: verdeel het werkvolk zodat we ze kunnen blijven uitpersen en onderdrukken. Wit / zwart / moslim / man / vrouw / Belg / vluchteling / Vlaming / Waal. Elk mogelijk verschil kloppen ze op via verdeel en heers. En verdeeld kunnen ze ons laten werken aan de laagste arbeidsvoorwaarden en ons een zo groot mogelijke winst laten creëren voor de 1 procent  superrijken.

Spijtig genoeg lopen de sociaaldemocraten en christendemocraten hen alsmaar meer achterna in de hoop tijdelijk enkele procenten meer te halen in de volgende peiling, terwijl ze ondertussen onze hele maatschappij blijvend verzieken. Conner, Joachim, staan jullie daar eigenlijk bij stil?

Het is duidelijk dat wij niet aan dezelfde kant staan. Daarom deze oproep aan de hele bevolking:

Laten we hier samen zeggen: stop! Genoeg is genoeg! Wij zijn allen mens. Wij zijn één. En samen zijn we sterker dan die 1 procent. Wij zijn met meer! En samen hebben wij het voor het zeggen. En samen gaan we voor een wereld zonder racisme, discriminatie en seksisme. En samen pakken we de klimaatopwarming aan zodat onze (klein)kinderen een toekomst hebben. En samen gaan we voor een ander economisch systeem waarin niemand wordt uitgebuit of honger moet lijden.

Daarom: vaarwel kapitalisme. Vaarwel overbetaalde politici. Tot nooit meer! Nu gaan we voor beter. Welkom socialisme 2.0. Welkom échte inspraak.

 

Samen sterk.

Solidaire groet,

Chris Wauman

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!