Nachtelijke actie voor George Floyd in Brussel

Activisten projecteerden afgelopen nacht op verschillende symbolische plaatsen in Brussel het portret van George Floyd. De actie is een voorloper van de manifestatie van deze namiddag, wanneer duizenden mensen worden verwacht op de Black Lives Matter manifestatie.

zondag 7 juni 2020 10:16
Spread the love

 

‘No justice, no peace. #BlackLivesMatter’, dat stond te lezen op een projectie die door activisten werd geprojecteerd in Brussel, vrij vertaald: ‘zonder gerechtigheid, geen vrede’. De actie past in een wereldwijde stroom van acties tegen politiegeweld en racisme. De Brusselse activisten kozen symbolische plaatsen om de projectie te vertonen, zoals het justitiepaleis, het standbeeld van Leopold II op de Troonplaats en een politiewagen.

“We moeten erkennen dat racisme structureel geworteld is in onze maatschappij, zo lang we dat niet onder ogen kunnen zien kunnen we niet werken aan een oplossing”, aldus de activisten in een anoniem statement naar onze redactie. “Ons juridisch systeem en ons politiekorps treden racistisch op tegen mensen van kleur, daarom kozen we deze plaatsen om de boodschap te projecteren. We moeten verder ook de geschiedenis van ons land onder ogen zien en beseffen dat een figuur als Leopold II geen plaats heeft in ons straatbeeld.”

© François Dvorak

Opvallend is dat de actie werd gevoerd door het collectief Make Noise For Climate. Een klimaatbeweging dus, niet meteen de beweging waarvan je een actie als deze kan verwachten. “Wij beseffen dat er zonder rechtvaardigheid op het vlak van racisme, onderdrukking en discriminatie ook geen klimaatrechtvaardigheid zal zijn”, aldus het statement van Make Noise For Climate.

De actie is een oproep om de Black Lives Matter manifestatie bij te wonen die deze namiddag om 15u zal plaatsvinden op het Poelaertplein te Brussel, een vreedzame manifestatie waarmee de organisatoren gerechtigheid eisen voor slachtoffers van rassengeweld, zich verzetten tegen politiegeweld en ten strijde trekken tegen het institutioneel racisme tegen zwarten en andere raciale minderheden.

© François Dvorak

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!