Shufersal supermarkt in Kiryat HaYovel, Jeruzalem. Foto: Utalempe/CC-BY SA 3:0

Vlaamse regering blijft handel goedkeuren met koloniale nederzettingen in Palestina

De organisatie Palestina Solidariteit klaagt de dubbelzinnige houding aan van de Vlaamse regering in verband met de door Israël bezette gebieden. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ziet in de annexatieplannen van Israël geen reden om het handelsbeleid van Flanders Investment Trade te herzien en laat Vlaamse bedrijven ongemoeid die handel drijven met Israëlische bedrijven actief in de bezette gebieden.

vrijdag 5 juni 2020 13:44
Spread the love

 

Vlaamse parlementsleden Jos D’Haese (PVDA) en Orry Van de Wauwer (CD&V) ondervroegen op 26 mei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) over het handelsbeleid van de Vlaamse regering met Israël en de bezette gebieden. Jeremie Vaneeckhout (Groen) kwam eveneens tussenbeide na het antwoord van Jambon.

D’Haese vroeg aan de minister-president met welke bedrijven Flanders Investment and Trade (FIT) in Tel Aviv contacten onderhoudt. FIT is het autonoom agentschap van de Vlaamse overheid voor buitenlandse handel en investeringen. Het FIT werkt samen met ondernemersorganisaties, kamers van koophandel en onderzoekscentra om de handelsbetrekkingen van Vlaamse bedrijven met het buitenland te bevorderen. Daarvoor beschikt het agentschap over 363 personeelsleden, waarvan 198 in buitenlandse posten werken, waaronder Tel Aviv.

D’Haese verwees in zijn vraag naar het feit dat het FIT de handel met twee Israëlische bedrijven aanprijst, die allebei vestigingen of activiteiten hebben in koloniale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Het gaat om een oproep voor deelname aan tunnelprojecten van het bedrijf Netivei dat ook actief is op de Westelijke Jordaanoever. Netivei is het Israëlisch overheidsbedrijf voor planning, ontwikkeling en onderhoud van de openbare wegen en spoorwegen. Het bedrijf bouwt ook de wegen naar en tussen de koloniale nederzettingen.

Verder wordt op de website van FIT aanbevolen om in te gaan op verzoeken voor commerciële samenwerking van de supermarktketen Shufersal, die vestigingen heeft in de illegale nederzettingen en vermeld staat op de zwarte lijst van 112 bedrijven, die de VN in februari 2020 publiceerde. Vanaf 1 juli wil de nieuwe regering van eerste minister Benjamin Netanyahu en minister Benne Gantz overgaan tot geleidelijke annexatie van 30 procent van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever.

Supermarkt Shufersal in de koloniale nederzetting Gush Etzion op de bezette Westelijke Jordaanoever. Foto: Screenshot Google Maps

Volgens de minister-president is het enige geldende criterium het vestigingsadres van het betrokken bedrijf. Handel drijven met Israëlische bedrijven in de bezette gebieden kan volgens hem nu al niet. Wanneer een warenhuisketen naast zijn vestigingen in Israël ook sites heeft in de bezette gebieden, kan dat volgens Jambon niet worden gezien als “hand- en spandiensten aan de politiek van kolonisatie. Ik zie op dit moment geen noodzaak om de politiek die FIT tot nu toe voert te wijzigen.”

Van de Wauwer is met zijn partij CD&V lid van de meerderheidscoalitie van de huidige Vlaamse regering. Hij schaarde zich desalniettemin achter de vraag van D’Haese. Vaneeckhout suggereerde het toekennen van vertrouwelijk inzagerecht voor de parlementsleden in de lijsten van FIT en voegde er aan toe: “In welke mate screent FIT de bedrijven op hun actieve bijdrage aan de nederzettingenpolitiek?” Het criterium van de officiële vestigingsplaats is volgens hem onvoldoende. “Zou FIT niet ‘meer proactief’ moeten zoeken naar banden met de Israëlische bezetting?”

Er bestaan duidelijke aanbevelingen over het omgaan met bedrijven die in strijd handelen met het internationaal recht. Jambon ziet echter geen reden om in te grijpen: “Indien een daadwerkelijke annexatie geconcretiseerd dreigt te worden, dan zal de Vlaamse regering binnen de Belgische interfederale overlegcomités het belang van het respect voor het internationaal recht verdedigen in functie van het uitwerken van een Europese standpunt.”

Palestina Solidariteit stelt volgende maatregelen voor:

  • vergroting van de parlementaire controle op de werking van FIT door vertrouwelijk inzagerecht voor parlementsleden;
  • stopzetting van de promotie van handelsakkoorden door FIT met bedrijven actief in de bezette gebieden zoals Shufersal en Netivei.

 

Het volledig schriftelijke verslag en video-opnames van de vragen aan minister-president Jambon vind je hier en hier.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!