Foto: Marie, Flickr / CC BY-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)

Verzwegen in onze media: Tientallen scholen in Israël weer dicht na nieuwe corona-uitbraak

Israël werd niet echt zwaar getroffen door het coronavirus. Nadat de curve bijna volledig afgeplat was werden samen met andere versoepelingen de scholen opnieuw geopend. Twee weken later gaat het echter niet de goede kant uit.

donderdag 4 juni 2020 09:43
Spread the love

 

Twee weken geleden openden de scholen in Israël op een gefaseerde wijze. De weken daarvoor waren er dagelijks iets minder dan 20 nieuwe besmettingen op een bevolking van 9 miljoen. Tot op heden doorstond het land de coronacrisis redelijk goed. In totaal zijn er op 3 juni iets meer dan 17.000 geïnfecteerde personen geteld en 290 doden. In België zijn dat er respectievelijk 58.000 en 9.522. Op dit moment zijn er 39 coronapatiënten die op Intensieve Zorgen verpleegd worden.

De afgelopen dagen liep het fout. In meer dan 40 scholen werden in totaal 244 leerlingen en leerkrachten positief getest. Het gaat vooral over middelbare scholen. In één school zijn meer dan 100 personen besmet. Onder meer als gevolg daarvan is het aantal dagelijks nieuwe besmettingen in Israël opnieuw boven de drempel van 100 gekomen. Er is ook voor het eerst weer een coronapatiënt overleden. Daarom overweegt de regering om een aantal lockdown-maatregelen opnieuw in te voeren.

Iets meer dan veertig scholen werden in elk geval terug gesloten en zo’n 10.000 leerlingen, studenten en leerkrachten in quarantaine geplaatst. Het experiment in Israël om kinderen opnieuw naar school te laten gaan, wordt in het buitenland nauwlettend in de gaten gehouden, omdat Israël een van de eerste landen was in het heropenen van zijn economie.

Israël is niet het enige land waar de heropening van de scholen en de timing ervan tot problemen of spanningen leidt. In Zuid-Afrika wilde de regering de scholen vorige maandag opnieuw openen. Maar de onderwijsvakbonden én de directies drongen er bij het onderwijzend personeel op aan om deze overheidsmaatregel te negeren, omdat er nog niet voldoende beschermingsmateriaal was. De minister van Onderwijs moest gas terug nemen en stelde de opening van de scholen twee weken uit.

In België was er grote druk om de scholen te heropenen. Enerzijds vanuit het bedrijfsleven, maar ook vanuit pedagogische standpunt. Dat motiveerde Ben Weyts om de heropening van de scholen in snel tempo door te voeren. Zonder overleg met het werkveld veranderden richtlijnen en protocollen soms op enkele uren tijd. Veiligheidsmaatregelen die het ene moment nog bron waren van een enorm organisatiewerk bleken plots zonder duidelijke aanleiding of verantwoording overbodig. Dat heeft tot veel frustratie en chaos geleid in de onderwijswereld. De forcing is ook gedeeltelijk mislukt, want veel scholen zien het helemaal niet zitten om zo te werken.

Je kan je vragen stellen bij de snelheid waarmee ze in ons land de scholen hebben geopend. Op onderstaande grafiek zie je dat landen als Italië en Spanje die – zoals België – zwaar getroffen werden, de scholen pas opnieuw zullen openen op 1 september. Een reeks landen, waar het aantal besmettingen per inwoner niet al te hoog is geweest, zijn gefaseerd aan het openen, met strikte veiligheidsmaatregelen en anderhalve meter afstand. Enkel in Noorwegen, dat 237 coronadoden heeft geteld, wordt in de lagere scholen de anderhalve-meter-regel niet gehanteerd. En dan is er België …

 

 

Carine Dedeygere is leerkracht in een middelbare school. Zij schrijft onder een schuilnaam. Naam en adres bekend bij de redactie.

 

Foto: Marie, Flickr / CC BY-SA 2.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!