Interview -

‘De blokkade moet overleven moeilijk maken’

Hoe valt er te leven, gebukt onder een vijandige economische blokkade? LGBTI-activist Teresa doet haar verhaal.

donderdag 28 mei 2020 14:58
Spread the love

Teresa Fernandez is een Cubaanse LGBTI-activist. Samen met gezondheidsorganisatie Cenesex brengt ze lesbische Cubanen samen om kennis te delen en het Cubaanse beleid mee vorm te geven.

Maar Teresa is meer dan dat. Ze is niet alleen Cubaans, vrouw en activist. Ze is mens en net gewone mensen worden in hun dagdagelijkse leven getroffen door de blokkade van de Verenigde Staten tegen Cuba. Dit is haar verhaal.

“In mijn situatie, als LGBTI-activiste, merken we dat de blokkade het ons alsmaar moeilijker maakt. Als we activiteiten organiseren, kunnen buitenlandse organisaties ons moeilijker helpen door bijvoorbeeld ontbrekend materiaal te betalen of door ons te ondersteunen bij belangrijke gebeurtenissen.

In mijn persoonlijk leven vertaalt de blokkade zich in meer moeilijkheden om me met de bus van hier naar daar te verplaatsen. Moeilijkheden om voedsel te kopen of materiaal dat ik voor mijn werk nodig heb. De blokkade veroorzaakt een constante onzekerheid. Misschien is morgen niet meer mogelijk wat we vandaag kunnen doen, ook al is het niet noodzakelijk. Het gevolg is, als ik iets nodig heb en ik vind niet wat ik zoek, dat ik met een ander product naar huis ga, ook al heb ik dat vandaag niet nodig. Maar morgen heb ik het misschien wel nodig en dan heb ik het toch al. Dat soort situaties geven me een constante stress en dat geldt zo voor alle Cubanen.”

“Maar de blokkade werkt nog op aan andere manier. De blokkade heeft echt de bedoeling om ons het leven moeilijk te maken.

Daarnaast zijn er ook mensen die een spel tegen de overheid spelen en daarvoor langs verschillende kanalen geld ontvangen. Dat betekent dat er vandaag een aantal Cubanen zijn, die over alle middelen beschikken om het sociaal project van ons land tegen te werken. En wij die het sociaal project steunen, hebben die mogelijkheden niet. De blokkade is daarom niet alleen onrechtvaardig, maar ze belet ons en alle Cubanen om een gemakkelijk leven te leiden en de zaken te doen die we willen doen.”

Stuur een solidariteitsboodschap naar Carlos
Klik en stuur een boodschap naar Carlos via stopdeblokkade.be

“Concreet wat de voeding betreft, zijn er momenten dat er in de winkels een tekort is aan bepaalde levensmiddelen. Bijvoorbeeld kip of melk of producten voor persoonlijke hygiëne. Belangrijker nog is medicatie. Ik heb vaak een probleem gehad met de geneesmiddelen die ik maandelijks voorgeschreven krijg. De reden is het tekort aan basisproducten om medicijnen te produceren. Dat is allemaal het gevolg van de blokkade. Het heeft een rechtstreeks gevolg voor de gezondheid van de Cubanen.

Als je op straat komt, zie je soms heel lange rijen staan van mensen die aan de noodzakelijke voeding voor de dag, voor de week willen geraken voor hun kinderen, voor hun ouders. En dat is een groot probleem.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!