Foto: Toerisme De Haan

Een dagje aan zee deze zomer: zo zal het eruitzien

Eerder een zonneklopper, pootjebader of zeezwemmer? Als de Nationale Veiligheidsraad het toelaat, is iedereen vanaf 27 juni weer welkom aan de Belgische kust. De badzones gaan open voor publiek, al zal het strand er toch wat anders uitzien. Anders in vergelijking met vorige zomers, anders in vergelijking met de collega-kustgemeentes. Een voor een worden de strandplannen van de kustgemeentes voorgesteld: een stand van zaken.

woensdag 27 mei 2020 12:56
Spread the love

Cabriocabines in Knokke-Heist

Dat er geen uniform plan komt voor de hele Belgische kustlijn, werd de voorbije weken al duidelijk met de verschillende aankondigingen van de meest uiteenlopende strandplannen. Elke kustburgemeester beslist zelf hoe de veiligheid op hun stukje strand deze zomer gewaarborgd zal worden. Knokke-Heist was de eerste kustgemeente die een plan naar voren schoof: het plan van de cabriocabines. Verspreid over drukke zones zullen in totaal 200 cabriocabines op het strand geïnstalleerd worden. Dit zijn kleine afgebakende zones van drie op drie meter waarin zonnen is toegestaan samen met de mensen uit je ‘bubbel’.

Voor een plaatsje in zo’n cabriocabine kan je niet reserveren, enkel de eersten zullen verzekerd zijn van hun plekje. Wie later toekomt, zal zich nog steeds op een vrij stuk strand kunnen installeren. Dit zal weliswaar moeten gebeuren op een voldoende veilige afstand van elkaar. De cabriocabines dienen als indicatie.

Reserveren in Oostende

De Koningin der Badsteden pakt het even anders aan. Oostende zet een maximum op zijn bezoekersaantal van 30.000 badgasten. In plaats van de 50.000 toeristen die op een zomerse dag in pre-coronatijden wel eens naar Oostende konden afdruipen. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) pakt uit met een reservatiesysteem voor de drukste badzones in Oostende. Dit zijn de stranden tussen het Zeeliedenmonument en het Thermae Palace Hotel. Op andere stranden van de stad zoals Oosteroever, Mariakerke of Raversijde is er geen aanmeldingssysteem en kan je wel gewoon langskomen.

Een reservatie zal sowieso gratis zijn. Hoe het systeem er concreet zal uitzien, is nog niet duidelijk. Ook Oostendenaars en tweedeverblijvers zullen moeten reserveren, maar krijgen hierbij wel voorrang. Tijdens de gemeenteraad liet Tommelein weten dat ook de familie van mensen die in Oostende wonen en verblijven de kans zullen krijgen naar het strand te gaan: “Ik beschouw kinderen van Oostendenaars niet als toeristen, ik zie ze als een grote familie van Oostende.” Voor dagjestoeristen blijft er plaats, verzekert de burgemeester, “maar deze uitstappen zullen op voorhand moeten gepland worden.”

Haasten voor een plekje in Blankenberge

Blankenberge zal deze zomer slechts 10.000 strandbezoekers per dag ontvangen, een derde van de maximumcapaciteit. In tegenstelling tot in Oostende zal je je plaats hier niet kunnen reserveren. Vol is vol.

Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) stelde een strandplan voor waarbij het strand zal worden ingedeeld in vijf zones. ‘s Ochtends worden er windzeilen geplaatst op een veilige afstand van elkaar waar je samen met je ‘bubbel’ mag zitten. Zonnen zonder windzeil is verboden. Ook voor de strandbars zal er een maximum aantal bezoekers opgelegd worden.

De Panne kom je niet binnen zonder touw

Dat elke kustgemeente zelf vanaf nul een plan bedenkt voor zijn stukje strand, wordt nog maar eens bevestigd door de originele aanpak van het gemeentebestuur in De Panne. Deze zomer zal elke strandbezoeker daar een touw moeten meenemen.  Het is de bedoeling dat iedereen met een koord van zestien meter lang in het zand zijn eigen zone afbakent. Tussen deze verschillende zones moet er twee meter ruimte gelaten worden. In elke bubbel mogen maximum vier mensen zitten. Er zal een oppervlakte van 150.000 m2 worden voorzien waar strandgangers mogen zitten, een derde van het totale strandoppervlak in De Panne.

Monitoren van de bezoekers

Bredene liet weten misschien ook open te staan voor een reservatiesysteem zoals in Oostende, maar een concreet plan is nog in opbouw. Het naaktstrand zal deze zomer alleszins niet opengaan. De plaats zal gebruikt worden om er de andere badgasten te spreiden. De andere kustgemeenten zijn minder te vinden voor een reservatiesysteem. Koksijde en Nieuwpoort lieten bijvoorbeeld al weten dat zij met zones zullen werken waarbinnen het aantal bezoekers zal worden gemonitord om grote druktes te vermijden.

Het monitoren van het aantal strandgangers zal sowieso in elke badstad moeten gebeuren. Deze gegevens zullen gebruikt worden in de ‘druktebarometer’ die minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA) voor Vlaanderen op poten wil zetten. In het “Ontdek-Vlaanderen”-platform zullen mensen kunnen zien of het mogelijk is om naar de kust te gaan of niet en waar het elders in Vlaanderen op dat moment minder druk is. Ook op de concrete uitwerking van dit platform blijft het wachten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!