Foto: Climate Centre, Flickr / CC BY-NC 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
IPS

India en Bangladesh zetten zich schrap voor supercycloon

India en Bangladesh liggen in het pad van “Amphan”, de krachtigste cycloon ooit gemeten in de regio. De coronapandemie maakt het voor de landen moeilijker om mensen in veiligheid te brengen.

woensdag 20 mei 2020 14:48
Spread the love

 

Met windsnelheden tot 270 kilometer per uur is cycloon Amphan de krachtigste storm ooit gemeten in de Golf van Bengalen. Het is nog maar de tweede supercycloon in de regio, na Paradwib in 1999 die aan bijna tienduizend mensen het leven kostte.

Calcutta

Verwacht wordt dat Amphan woensdag aan land komt bij de grens tussen India en Bangladesh, dichtbij Calcutta, een stad met bijna veertien miljoen inwoners. Boven land zal de cycloon naar verwachting windsnelheden tot 185 kilometer per uur bereiken.

Volgens de Indiase overheid lopen in de kuststaten Odisha en West-Bengalen zo’n 300.000 mensen in gevaar en kan een massale evacuatie nodig zijn.

Ook Bangladesh houdt het hart vast. De overheid vreest voor nog meer schade dan werd veroorzaakt door cycloon Sidr in 2007, die aan 3.500 mensen het leven kostte. Bangladesh probeert twee miljoen mensen te evacueren.

Coronacrisis

Maar de storm treft de landen in volle coronacrisis, en die stelt de overheid voor extra problemen bij de rampenbestrijding. Zo zijn Indiase migranten door de pandemie massaal vanuit de steden teruggekeerd  naar hun dorpen in West-Bengalen en Odisha. Odisha heeft de voorbije dagen verschillende treinen gestopt die nog eens duizenden migranten zouden terugbrengen.

Ook de evacuatie stelt grote problemen, omdat veel opvangcapaciteit al gebruikt is in het kader van quarantainemaatregelen. Bovendien kunnen nieuwe opvangkampen veel minder mensen huisvesten, omdat ze rekening moeten houden met social distancing.

 

Foto: Climate Centre, Flickr / CC BY-NC 2.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!