Pas onderzoek naar moord op Afro-Amerikaan na verspreiding videobeelden

Het gerecht van de Amerikaanse staat Georgia heeft twee witte mannen aangehouden op verdenking van moord op de 25-jarige Afro-Amerikaan Ahmaud Arbery (25). Hij werd op 23 februari 2020 tijdens het joggen neergeschoten door Travis McMichael (34) in aanwezigheid van zijn vader Gregory McMichael (64). Pas twee maanden na de feiten worden ze aangeklaagd voor moord en zware mishandeling.

dinsdag 19 mei 2020 14:12
Spread the love

 

De aanhouding van Travis en Gregory McMichael kwam er pas twee dagen nadat beelden van het voorval wereldwijd verspreid werden op sociale media. Dit incident vestigt opnieuw de aandacht op het aanhoudende racisme tegen Afro-Amerikanen in de VS door burgers, politie en het rechtssysteem. Racisme is een sterk aanhoudend probleem in de zuidelijke staat Georgia. “Nogmaals vergde het een grote verspreiding van het schouwspel van de executie van een zwarte man in het openbaar, voordat de staat zelfs maar de mogelijkheid overwoog van actie tegen degenen die zo gemakkelijk zijn leven namen”, zegt journaliste Natasha Lennard op de nieuwswebsite The Intercept.

“Waarom moet de wrede dood van een zwarte man tentoongesteld en gedeeld worden om te kunnen stellen dat hij is vermoord? Waarom is het nog steeds nodig dat de wereld een zwart leven verkort voor er een institutionele erkenning komt dat zwart leven ertoe doet”, zegt Lennard.

Schoten

Ahmaud Arbery was een voormalige high school football speler. Ook na de middelbare school bleef hij sportief. Hij werd opgemerkt door de McMichaels toen hij in zijn woonbuurt aan het joggen was. Ze reden Arbery met de auto voorbij en wachtten hem vervolgens op. Arbery en Travis McMichael raakten in een gevecht betrokken waarbij meerdere schoten werden gelost door Travis McMichael met de dood van de jogger tot gevolg.

Een video van het incident werd op 5 mei 2020 op sociale media verspreid. De opname werd gefilmd door William Bryan, een kennis van de McMichaels, terwijl hij met zijn wagen Arbery op enige afstand volgde. Ook Bryan wordt momenteel ondervraagd door de autoriteiten.

In zijn verklaring stelt Gregory McMichael dat Arbery volgens hem leek op een verdachte van enkele inbraken in de buurt. De meest recente inbraak in de buurt dateerde echter al van januari. Hij verklaarde tevens dat Ahmaud Arbery de eerste zou zijn geweest om fysiek geweld te gebruiken tijdens de confrontatie. Zelfverdediging wordt regelmatig gebruikt als excuus en leidt vaak tot geen verhoor of aanhouding.

Bij het eerste onderzoek vlak na de feiten nam onderzoeksrechter George Barnhill genoegen met deze verklaring. Op basis hiervan concludeerde hij dat Travis McMichael uit wettige zelfverdediging had gehandeld. Nochtans was Arbery in tegenstelling tot Travis McMichael ongewapend.

Belangenconflict

Vader en zoon McMichael hadden wettelijke vergunningen voor hun wapens. Volgens de eerste onderzoeksrechter was er onvoldoende bewijs tegen de mannen om ze te verdenken of aan te houden voor verder onderzoek. Barnhill moest zich later terugtrekken uit het onderzoek wegens een belangenconflict. Zijn zoon werkte vroeger samen met Gregory McMichael toen die bij de lokale politie werkte.

Daarop werd Tom Durden als nieuwe onderzoeksrechter op de zaak gezet. Bovendien werd ook het Onderzoeksbureau van de staat Georgia (GBI) ingeschakeld. Nogmaals kwam echter het besluit uit de bus dat de McMichaels niet gearresteerd moesten worden. Durden verspreidde wel het nieuws dat een jury later zou beslissen of vader en zoon al dan niet aangeklaagd moesten worden. Op 5 mei 2020 werden de beelden van de moord massaal verspreid via sociale media. Deze veroorzaakten verontwaardiging over de hele wereld. Het GBI ging als reactie hierop alsnog over tot de aanhouding van de McMichaels. Ze werden aangeklaagd voor ‘moord en zware mishandeling’.

Gedwongen beelden te delen

De opnamevideo, of de verspreiding ervan, had positieve gevolgen voor de aanhouding van Arbery’s moordenaars. Toch klaagt Natasha Lennard de beelden aan. “De verspreiding van taferelen van wreedheid tegen zwarte mensen blijft noodzakelijk. Anders is er zelden openbare en officiële erkenning dat het nemen van een zwart leven, simpelweg vanwege de zwartheid van de persoon, onrechtvaardig is. Toch is een dergelijke erkenning nog geen garantie voor rechtvaardigheid. Zelfs als de McMichaels schuldig worden bevonden aan moord, kan dit geen rechtvaardigingsomstandigheid worden genoemd. Er kan geen rechtvaardigheid zijn zolang de voorwaarden voor racistische lynchpartijen blijven bestaan, terwijl zwarte gemeenschappen gedwongen worden de meest gewelddadige beelden te delen van wat er met hun dierbaren is gebeurd om te stellen dat hun leven ertoe doet.”

Uit protest tegen deze moord posten mensen wereldwijd massaal berichten met de hashtags #IRunWithMaud en #AhmaudArbery met foto’s van het slachtoffer tijdens het joggen. Deze verontwaardiging is gericht tegen de racistische aanpak van politie en justitie in de staat Georgia omdat pas 74 dagen na de feiten beide verdachten gearresteerd werden, enkel na het lekken van de videobeelden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!