Klimaatactivisten brachten gelijktijdig in verschillende steden boodschappen aan op een reeks Shell-tankstations die oproepen om de oliegigant te ontmantelen.
Terwijl Shell vandaag, 19 mei, haar jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering in Den Haag opent, roept de internationale klimaatcampagne op om “Shell geschiedenis te laten schrijven”. Klimaatactivisten vragen om de ontmanteling van het energiebedrijf, een rechtvaardige overgang voor arbeiders en herstelbetalingen aan getroffen gemeenschappen. (1)
Shell profiteerde onlangs van financiële steun om de economie te stimuleren waarbij nieuw gedrukt geld van de Europese Centrale Bank via goedkope leningen rechtstreeks naar de rekeningen van grote bedrijven gekanaliseerd werd (2). Volgens klimaatactivist Alex: “In een tijd waarin mensen afzien en hun baan verliezen, ontvangt Shell miljoenen aan publiek geld om ons klimaat te vernietigen. We moeten mensen redden, geen bedrijven, en we hebben een nieuw energiesysteem nodig dat werkt voor mens en planeet.
Dit komt na een reeks van tegenslagen voor de oliegigant, zoals toen de olieprijzen negatief werden in april (3). Shell is ook het doelwit van een lopende rechtszaak in Nederland onder leiding van klimaatgroepen, voor het bedreigen van klimaatdoelen en het schenden van mensenrechten. Het proces staat gepland voor het einde van het jaar (4).
Onder toenemende druk van de klimaatbewegingen heeft Shell in april vorig jaar beloofd om in 2050 naar “net-zero-uitstoot” te gaan, ondanks het feit dat er uren later een nieuwe gasovereenkomst van 6,4 miljard dollar werd onthuld in Australië (5). Tevens is het bedrijf van plan om de olie- en gasproductie tegen 2030 met 38 procent te verhogen (6). Uit onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd, bleek ook dat het bedrijf alleen al sinds 2010, 215 miljoen euro heeft uitgegeven aan het lobbyen van Europese beleidsmakers om ambitieuze klimaatmaatregelen te voorkomen (7).
Volgens klimaatactivist Camille: “Shell is niet van plan haar vervuilende destructieve praktijken te stoppen: haar hele bedrijfsmodel is gebaseerd op het opbranden van de wereld. Er is geen te hervormen Shell. We moeten het ontmantelen.”