Bron: Pixabay
Open brief - Jongsocialisten

Studenten vragen niet om een gratis 20/20, maar om redelijkheid

maandag 11 mei 2020 16:13
Spread the love

 

Beste Mr. Baert,

Kan u uw populistische uitspraken bewaren voor de opmerkingensectie op Facebook, waar ze thuishoren?

We lazen vrijdag in Knack uw opinie over uw onbegrip voor studenten die het moeilijk hebben in deze coronatijden. Sterker nog, u vindt dat we steevast de lat hoog moeten blijven leggen voor onze studenten. Want ‘met een 20/20 voor iedereen wint straks geen enkele student.’

Wat jammer dat u het zo simplistisch voorstelt. Er is namelijk geen enkele student die daarom vraagt. Heeft u wel echt geluisterd? Hebben we niet allemaal hetzelfde doel, namelijk sterke studenten, met een sterke opleiding neerzetten op een sterke arbeidsmarkt? Hebben populistische uitspraken als de uwe ooit geholpen om dat te bekomen?

Studenten vragen helemaal geen gratis diploma. Ze vragen wel redelijke aanpassingen in deze bijzondere tijd, om voor iedereen de situatie leefbaar te maken. Aanpassingen die aan alle studenten een gelijke kans geeft om hun opleiding af te werken.

De lat moet inderdaad even hoog liggen als andere jaren. Dat is maar eerlijk ook. Maar u moet toch toegeven dat de kaarten dit academiejaar anders liggen? Wat wint onze economie als deze ‘verloren generatie’ tegen de coronamuur kwakt? Wat zal dát kosten, decennia lang?

U roept op om in te zetten op wederzijdse mildheid. Wel, wij ook. Laten wij, de studenten, onze stinkende best doen om het onderste uit de kan te halen zodat we dit academiejaar alsnog kunnen slagen. We zullen onze appreciatie voor de hardwerkende profs niet onder stoelen of banken steken.

Kunnen jullie dan ook mild zijn voor ons? We vragen heus geen 20/20 voor elke student. Wel enkele maatregelen om studenten tegemoet te komen aan de psychische en financiële zorgen die deze crisis met zich meebrengt.

Het openen van bibliotheken (met respect voor social distancing) zodat leerlingen die thuis niet kunnen studeren daar de kans toe krijgen. Maar ook om het leerkrediet, de studiepunten en studievoortgangsbewaking voor dit semester stop te zetten. Zodat studenten niet langer bang zijn dat ze hun tijd, en hun geld dat ze in dit academiejaar al hebben gestopt niet gewoon kwijt zijn.

Deze crisis vraagt om solidariteit van ons iedereen. We moeten hier samen door. In crisistijden moeten we zorgen voor elkaar. Leave no man behind.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!