Foto: Fort George G. Meade Public Affairs Office, Flickr / CC BY 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Interview -

Bijna honderd studenten verpleegkunde helpen tijdens coronacrisis

Bijna honderd studenten verpleegkunde verlenen hulp aan de zorgsector tijdens de coronacrisis. Zij volgen de HBO5-opleiding Verpleegkunde van Stedelijk Onderwijs. Het was niet zeker dat de stages doorgingen, maar uiteindelijk besliste de school dat de studenten van grote meerwaarde konden zijn in deze moeilijke periode.

woensdag 6 mei 2020 09:45
Spread the love

 

“De studenten zaten sowieso in hun stageperiode tot en met 5 juni”, zegt Anja Schaaf, campuscoördinator van de HBO5-opleiding. Normaal lopen studenten vooral stage in een ziekenhuis, maar nu gaan ze ook op andere zorgplekken waar ze van nut kunnen zijn aan de slag. “In de woonzorgcentra doen deze studenten normaal geen stage, maar in uitzonderlijke tijden maken we uitzonderingen. We zijn ervan overtuigd dat de competenties van deze studenten ook in de woonzorgcentra een welgekomen ondersteuning zijn.”

Vele stagiairs kregen een andere stageplaats dan voordien beslist was. “Veel afdelingen in de ziekenhuizen zijn gesloten door de coronamaatregelen. Dan heb je de keuze om je studenten allemaal daar stage te laten lopen, waar ze minder het verschil kunnen maken, of zo veel mogelijk van hen een grotere uitdaging te geven”, zegt Schaaf.

Student Ben Van de Wouwer (32) staat op de afdeling geriatrie in het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen, maar liep ook stage op een corona-afdeling. Hij zit in zijn tweede jaar verpleegkunde. “Ik wist op voorhand niet dat ik op een corona-afdeling zou stagelopen. De eerste dag was het schrikken. Maar nu loopt het vlot. Het is zwaar door de veiligheidsbescherming, zowel op lichamelijk vlak als bij het uitvoeren van precieze taken. Toch kon ik mijn werk goed uitvoeren, we zijn als studenten beter voorbereid dan we denken. Ook werd ik enorm goed opgevangen.”

De woon-zorgcentra (wzc) kreunen ook onder de coronacrisis. Normaal lopen studenten in hun tweede en derde jaar geen stage in wzc’s. Door de noodsituatie werd een uitzondering gemaakt. Schaaf: “De wzc’s hebben door al het bijkomend werk een enorm tekort aan personeel. De studenten kunnen daar verpleegkundige taken uitvoeren die zorgkundigen niet kunnen verlenen. Op die manier kunnen de stagiairs bijleren en tegelijkertijd de druk van de ketel halen.”

Debby Gaethofs (20) loopt stage in een woon-zorgcentrum. “Normaal gezien zou ik stage lopen in ziekenhuis ZNA Middelheim op de afdeling Geriatrie. Corona heeft daar verandering in gebracht. Ik vind het jammer dat ik van stageplaats moest veranderen, want ik wil na mijn studies graag werken op de afdeling Geriatrie. Door deze stage te missen, kan ik alle technieken minder oefenen.” Toch ziet de studente ook de positieve kanten in van de situatie. “Ik sta op de corona-afdeling in het wzc. Deze situatie vraagt ook een enorme aanpassing van werken, en daardoor leer ik ook bij.”

Bezorgdheid

Oorspronkelijk heerste er veel bezorgdheid bij de school en de studenten. Was het wel veilig om de studenten in deze omstandigheden te laten werken? “In het begin was iedereen wat bezorgd. Maar we hebben een goed contact met de ziekenhuizen en de wzc’s. Door die contacten weten wij hoe ze werken en dat alles op de correcte en veilige manier gebeurt. Dat zorgt voor heel wat geruststelling”, zegt Anja Schaaf.

“Ik maak me op mijn stageplaats geen zorgen om besmet te raken”, zegt studente Hikmat El Bakkali (30). Ze loopt stage op de afdeling Geneeskunde in het Algemeen Ziekenhuis Sint Monica in Deurne. “Hiervoor werkte ik in een wzc. Daar zat ik wel met de angst. Maar in het ziekenhuis voel ik deze angst niet. Het is net alsof we hier in een andere wereld leven.”

Van de Wouwer maakte zich in het begin wel veel zorgen over het besmettingsgevaar. “De eerste dag zat ik met veel zorgen, maar toen kon ik met eigen ogen zien hoeveel er wordt ingezet op preventie. Er gaat heel veel aandacht naar de hygiëne en de beschermingsmaatregelen. Ik denk er wel over na, een besmetting kan altijd. Het is niet zozeer om mezelf dat ik mij dan zorgen maak. De angst ligt eerder bij het doorgeven van het virus aan iemand anders. Maar ik werk in een veilige omgeving. Er zijn werknemers in andere sectoren die moeten blijven doorwerken op werkplekken waar niet voldoende afstand kan gehouden worden, en er niet voldoende voor bescherming wordt gezorgd. Voor hen ligt het veel moeilijker.”

“In het begin liep het wel wat moeizaam”, zegt Anja Schaaf. “Maar nu krijgen we heel veel positieve reacties van de studenten. Zij hebben ontzettend veel leerkansen. Zij leren nu omgaan met patiënten met een hoge besmettingsgraad. Dat komt later in hun carrière als verpleegkundige sowieso nog van pas.”

 

Foto: Fort George G. Meade Public Affairs Office, Flickr / CC BY 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!