Julian Assange
Foto: Cancillería del Ecuador, Flickr / CC BY-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Opinie - Belgium4Assange

Internationale dag van persvrijheid: ‘Red Julian Assange’

Op de werelddag van de persvrijheid, zondag 3 mei, vinden wij het gepast om de ondraaglijke behandeling in herinnering te roepen waaraan Julian Assange, wiens leven in de zwaarbeveiligde gevangenis van Belmarsh in Londen in gevaar is, wordt onderworpen.

maandag 4 mei 2020 21:52
Spread the love

 

Zijn situatie is vandaag de dag des te kritieker omdat de coronavirusepidemie ook in zijn gevangenis woedt, waar al meerdere gevangenen zijn gestorven en anderen ziek zijn, terwijl meer dan 100 bewakers met ziekteverlof zijn. Al verzwakt, als Assange zou worden getroffen, zou hij een enorm risico lopen. Zijn dood in dergelijke omstandigheden zou neerkomen op een “legale” moord.

Is dat het doel? In ieder geval weigert het Britse rechtssysteem hem systematisch vrijlating op borgtocht en onder voorwaarden, waardoor hij een tijdje op een veilige plaats zou kunnen blijven en de rechtszittingen met zijn advocaten, met wie vandaag de dag geen geldig contact mogelijk is, in betere omstandigheden zou kunnen voorbereiden. 

Na veel verzet stemde de rechter die de procedure leidt er uiteindelijk mee in om de rest van de hoorzittingen (die oorspronkelijk gepland waren voor 18 mei) uit te stellen tot september. Dit is zowel het enige goede nieuws tot nu toe, maar ook slecht nieuws als het neerkomt op een verlenging van Assanges risicovolle detentie. Het zou daarom de eis moeten versterken dat hij onverwijld wordt vrijgelaten, wat veel organisaties en individuen nu bepleiten.

Ter herinnering, in 2010 publiceerde WikiLeaks veel informatie over het verloop van de oorlogen in Afghanistan en Irak door de Amerikaanse militairen, waarbij oorlogsmisdaden werden begaan. WikiLeaks publiceerde ook talrijke rapporten van de Amerikaanse diplomatie. Dit is vrije informatieverstrekking en journalistiek, maar dat komt Assange zwaar te staan: de wraakzucht van de Verenigde Staten. De oprichter van WikiLeaks, een redacteur en journalist, is op de een of andere manier al bijna tien jaar opgesloten zonder enige misdaad te hebben begaan.

Vandaag wordt Assange in de gevangenis van Belmarsh vastgehouden omdat de Verenigde Staten het Verenigd Koninkrijk hebben gevraagd hem uit te leveren op beschuldiging van spionage en schending van de veiligheid. Als hij wordt uitgeleverd, zal dat een harde klap zijn voor de vrijheid van meningsuiting en voor alle journalisten die hun werk doen en informatie publiceren die de gevestigde orde verstoort. En het zal een dramatisch resultaat zijn voor Assange zelf, wat zal leiden tot een zeer lange en waarschijnlijk fatale gevangenisstraf in de Verenigde Staten.

Zijn lot in het Verenigd Koninkrijk is daar al een voorbode van, want hij wordt zo mishandeld door de Britse staat en zijn magistraten. Alle procedures die de afgelopen tien jaar tegen Assange zijn aangespannen, of het nu gaat om Zweden, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of, meer recentelijk, Ecuador, zijn ontsierd door diepgaande onregelmatigheden die door verschillende VN-rapporteurs duidelijk en nauwkeurig zijn gesignaleerd. Ze zijn ook bezaaid met bedreigingen, spionage en gruwelijke intimidatie, niet alleen van Assange, maar ook van zijn vriendin – de advocaat Stella Maris – en hun twee zeer jonge kinderen, haar familie, verschillende leden van haar team, en haar advocaten.

De Verenigde Staten moeten de uitleveringsprocedure en alle aanklachten tegen Assange laten vallen. En dat de Britse staat en de Britse Justitie, die nu helaas gedwongen is om zich ondergeschikt te maken aan Washington, deze exorbitante en gevaarlijke claim voor de persvrijheid afwijzen.

Tot slot moeten we eraan herinneren dat de Belgische staat tot op heden geen gevolg heeft gegeven aan het verzoek om Julian Assange bescherming te verlenen, een verzoek dat door meer dan 130 vooraanstaande personen uit de academische en culturele wereld en duizenden burgers is ondertekend (https://www.belgium4assange.be/appel).

 

Foto: Cancillería del Ecuador, Flickr / CC BY-SA 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!