Foto: Ineos Will Fall

“Ineos will fall”: activisten protesteren tijdens lockdown tegen Ineos Project One

Activisten hebben vrijdag 1 mei voor het Vlaams Parlement te Brussel en voor het Havenhuis te Antwerpen gelijktijdig actie gevoerd rond de nieuwe Ineos-installaties voor de productie van plastic pellets waarvan dit jaar de bouw zou beginnen. Op de banners stond er te lezen: “Het geld van de hardwerkende Vlaming ter vervuiling van Vlaanderen” En: “Ineos Will Fall”.

zondag 3 mei 2020 16:41
Spread the love

 

Noodzakelijke actie tijdens lockdown

“De risico’s tijdens de huidige maatregelen zijn niet min”, zegt Mathilde, één van de activisten. “Toch is dit voor ons een noodzakelijke actie. Wij hebben op veilige wijze protest gevoerd tegen dit zeer milieuverontreinigend project dat niet enkel veel plastics in onze Vlaamse waterwegen en oceanen zal droppen, maar bovendien ook draait op schaliegas. Dit is een gas waar bij de ontginning zeer veel broeikasgassen in de atmosfeer komen, waaronder methaan. De CO2-uitstoot van de installaties komt neer op de uitstoot van 150.000 Belgen, en dit is zonder transport en ontginning van het zeer vervuilende schaliegas mee te rekenen. In tijden van de huidige klimaatcrisis is dit onverantwoord.”

Foto: Ineos Will Fall

Haven van Antwerpen wilt CO2-neutraal worden

Ineos Project One is door de Vlaamse Overheid, het Antwerpse stadsbestuur en een aantal kopstukken van de N-VA met veel bravoure binnengeloodst. Bart De Wever, Philippe Muyters, Annick De Ridder en Geert Bourgeois (allen N-VA), werden in 2019 met veel show in het Havenhuis ontvangen door Jacques Vandermeiren, directeur van Port of Antwerp (PoA) en Jim Ratcliffe, de fel-bekritiseerde Britse miljardair en CEO van Ineos”, weet Jeroen, een activist te Antwerpen, ons te vertellen.

Foto: Ineos Will Fall

“De hele Vlaamse regering zit er in. Zo heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in februari nog een trofee overhandigd aan John McNally, CEO van Ineos Project One. Niemand begrijpt dat PoA in 2050 klimaatneutraal en CO2-vrij wenst te zijn, en ondertussen het glas zit te heffen op de komst van deze vuile installaties.”

Vlaams belastinggeld moet naar de zelfstandigen en KMO’s

De activisten hebben actie gevoerd aan het Vlaams Parlement om er op te duiden dat de Vlaamse overheid bij monde van toenmalig Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) tot 16 miljoen euro subsidies beloofd heeft gekregen. Dit gaat om 6 miljoen euro opleidingssteun, 2 miljoen euro ecologiesteun en 8 miljoen euro voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.

Foto: Ineos Will Fall

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) bevestigde in het Vlaams parlement dat de ecologie-subsidie wordt toegekend aan deze plastic-installaties. Bovendien heeft de Vlaamse overheid zich via de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) tot 500 miljoen euro garant gesteld voor Ineos Project One.

Foto: Ineos Will Fall

“Wij eisen dat in deze tijden van crisis deze 16 miljoen euro in de gezondheidszorg worden geïnvesteerd, worden weggetrokken van het buitenlandse grootkapitaal, ten gunste van de veel te lage lonen binnen de zorgsector. Wij eisen bovendien dat de garantstelling van 500 miljoen euro wordt weggetrokken bij Ineos en in de plaats de Vlaamse starters, KMO’s en zelfstandigen ten goede komt”, vervolgt Iris.

Foto: Ineos Will Fall

“Dit Vlaamse overheidsbeleid, volledig gevormd naar het economische model van VOKA en de N-VA, is tekenend: Vlaams belastinggeld vloeit naar buitenlandse investeringen en ecologisch imperialisme, terwijl de belastingbetaler er enkel vervuiling en klimaatopwarming voor terugkrijgt. In tijden van de komende post-corona recessie dienen deze fondsen naar lokale starters terug te vloeien, waar het in de eerste plaats ook voor bedoeld was.”

Foto: Ineos Will Fall

 

Notes:

[1] https://www.hln.be/geld/economie/muyters-lokt-ineos-met-16-miljoen-overheidssteun~ab44e9ce/

[2] https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1356869/verslag/1358536

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!