Plastic afval in de Deule, zijrivier van de Leie. Foto: Lamiot / CC 3.0
Opinie - Statiegeldalliantie.org

Statiegeldalliantie: “In Nederland komt er statiegeld op alle plastic flessen. Quid Vlaanderen?”

Op 1 juli 2021 zit er statiegeld op alle plastic flessen in Nederland. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven heeft dat op 24 april aangekondigd in een brief aan het parlement. Daarmee zetten onze noorderburen een grote stap voorwaarts in de strijd tegen de plastic vervuiling. Wat doet de Vlaamse regering?

woensdag 29 april 2020 17:23
Spread the love

 

Nederland zit met deze beslissing goed op koers om het doel van de Europese richtlijn (EU) 2019/904 te halen: 90 procent gescheiden inzameling van plastic flessen tegen 2029. In de landen waar statiegeld is ingevoerd, daalt het aantal blikjes en plastic flessen in het zwerfvuil met 70 tot 90 procent volgens een studie in opdracht van de Nederlandse regering.

Quid Vlaamse regering?

De vraag is wat de Vlaamse regering nu zal doen om het zwerfafval aan te pakken. In de zomer van 2018 koos de Vlaamse regering-Bourgeois voor een ‘afvalplan’ als ‘alternatief’ voor statiegeld. De regering heeft nog geen data gecommuniceerd over de impact van het plan op de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen.

Honderden gemeenten, organisaties en bedrijven uit Nederland en België verenigen zich sinds eind 2017 in de Statiegeldalliantie. Die vraagt om statiegeld op alle plastic flessen en drankblikjes in Nederland en België. 62 procent van de Vlaamse gemeenten sloot zich aan bij de eis.

Ook honderden organisaties waaronder Test-Aankoop, Ferm, het Algemeen Boerensyndicaat en bedrijven waaronder Ecover, vervoegden de Statiegeldalliantie. De teller van het totale aantal aangesloten partners staat reeds op 1.055. Zowel het Brussels als het Waalse gewest voorzien intussen statiegeld in hun regeerakkoorden.

Het zwerfvuil is een van de grootste ergernissen van de Vlaamse burgers. Jaarlijks slorpt het opruimen van zwerfvuil 134,7 miljoen euro belastinggeld op, maar de maatschappelijke kost is veel hoger, minstens een half miljard per jaar. Met statiegeld komen er 70 tot 90 procent minder blikjes en flesjes in het zwerfafval terecht. Statiegeld bewijst in 40 landen dat het de meest efficiënte en doeltreffende oplossing voor zwerfvuil is. 8 op 10 Belgen zijn voorstander van de maatregel.

“De burgers en de Vlaamse gemeenten willen statiegeld. Europa vereist het. Het is hoog tijd dat de Vlaamse regering het voorbeeld van Nederland volgt en statiegeld op plastic flessen en blikjes invoert”, besluit de Statiegeldalliantie.

 

Note:

Tom Zoete is woordvoerder van de Statiegeldalliantie. Je kan hem bereiken op tom.zoete@recyclingnetwerk.org en +32 497 04 27 96.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!