Foto: Marco Verch, Flickr / CC BY 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Interview -

Corona en de psychiatrie: “Het is moeilijk, maar er gebeurt heel wat moois bij ons”

In Zorggroep Sint-Kamillus in Bierbeek, een psychiatrisch ziekenhuis, zorgen de coronamaatregelen voor grote veranderingen. De dagstructuur van patiënten valt weg. Hulpverleners proberen deze moeilijke tijd te verzachten met allerlei bijkomende activiteiten. Tom Van den Abeele werkt al vier jaar als ervaringsdeskundige in Sint-Kamillus. Hij werkt overkoepelend over alle achttien afdelingen in duo met een psychiatrisch verpleegkundige.

vrijdag 24 april 2020 08:44
Spread the love

 

Sinds de coronamaatregelen staat hij voorlopig fulltime op een afdeling voor psychosegevoelige mannen met een interneringsstatuut. Daar verblijven dertig patiënten, verdeeld in twee groepen. “Bij een van deze groepen voeren wij vooral zorgtaken uit, omdat hun psychologische problematiek zo zwaar is. Zij zitten meestal 24/7 in een psychose. Ze hebben last van wanen, hallucinaties en complotgedachtes. Sommigen kunnen het coronavirus als een complot zien, en dat kan een psychose uitlokken”, legt Tom uit.

Beperkte vrijheid

De afdeling bestaat uit een open en een gesloten deel. De afdeling waar Tom werkt, is het open deel. Door de coronamaatregelen is ook deze afdeling tijdelijk gesloten. Patiënten kunnen enkel onder begeleiding van een medewerker op het domein van Sint-Kamillus wandelen.

“Sommige mannen zijn stabiel. Zij kunnen op een realistische manier omgaan met de situatie en weten goed wat er gaande is. Ze lezen de krant en kijken naar het nieuws. Wij praten er ook heel open over”, zegt Tom. Om deze communicatie te vergemakkelijken, maakten de medewerkers een bundel met eenvoudige uitleg over het coronavirus. Deze ligt op elke afdeling. Ook geven wij tips mee om tegen het virus te strijden, zoals het regelmatig wassen van de handen. Op die manier kunnen we onze patiënten op een heel laagdrempelige manier informeren.”

Door de lockdown verliezen deze mannen dus heel wat van hun vrijheden. Ze kunnen zich niet zonder begeleider op het domein begeven. Het domein verlaten, mogen ze al helemaal niet meer. “Normaal kunnen ze eens naar het centrum van Leuven, of afspreken met iemand van een andere afdeling. Dat valt nu weg”, zegt de ervaringswerker. Tom werkt nu fulltime op de afdeling. “Ik ben vijf dagen per week acht uur bezig met de patiënten. Zo kan ik hen afleiden en een bezigheid geven. Ik probeer de stress van de bewoners wat te verminderen door ontspannende activiteiten te organiseren.”

In het ziekenhuis vallen sommige overkoepelende activiteiten ook tijdelijk stil. Op Campus Krijkelberg, een van de drie campussen van Zorggroep Sint-Kamillus, is er een therapeutisch activiteitencentrum met een tekenatelier, houtatelier, kleiatelier, fietsatelier en een industrieel atelier waar men arbeidsgerichte activiteiten organiseert. En er is ook een polyvalent atelier waar de patiënten kunnen haken, breien en meer. Slechts enkele afdelingen kunnen nu nog gebruikmaken van deze ateliers, en slechts in beperkte mate. “We hebben ook een inloophuis waar patiënten op een laagdrempelige manier welkom zijn voor lotgenotencontact. Ook dit is helaas tijdelijk gesloten. Ten slotte werken patiënten soms op de boerderij van het ziekenhuis. Dit kan nog wel, maar op een aangepaste manier.”

Nieuwe initiatieven

Tom wandelt en fietst regelmatig met de patiënten op het domein. “Zo hebben ze beweging en kunnen ze een voor een hun hart luchten bij mij. We spelen Kubb in de tuin, badmintonnen en voetballen. Voor corona speelden de afdelingen tegen elkaar, maar dat gaat nu niet. Verder spelen we veel gezelschapsspelletjes.” Ook ziekenhuisoverkoepelend gebeurt er veel om patiënten en bewoners bezig te houden. “Ik hield een enquête op alle afdelingen met onder andere de vraag wat voor activiteiten zij nog graag georganiseerd zouden zien. Ik kreeg enorm veel respons, maar ondertussen zijn er ook al heel wat nieuwe activiteiten. Zo werkten onze bewegingstherapeuten en hulpverleners die instaan voor sport een Fit-o-meter uit op het domein voor alle afdelingen. Als patiënten met hun afdeling gaan wandelen op het domein, kunnen ze deze oefeningen doen. Want bewegen is nodig en gezond! Er zijn ook wekelijkse en doorlopende ontspannende challenges waar afdelingen aan kunnen deelnemen, bijvoorbeeld een Waar is Wally-zoektocht”, zegt Van den Abeele.

De dienst zinzorg zorgt wekelijks voor nieuwe hoopgevende teksten, een inspirerend lied of gedicht en de mogelijkheid tot gesprek. De bewegingstherapeuten organiseren ook een Corona-run. “Wij willen het aantal kilometers van het ziekenhuis tot aan Wuhan stappen. Alle afdelingen kunnen meedoen. Deze overkoepelende activiteiten in deze crisistijd zijn hartverwarmend. Er gebeuren bij ons echt heel mooie dingen in deze tijd van corona”, zegt Van den Ableele.

Op de afdelingen zelf gebeurt er ook heel wat. “Een van de afdelingen organiseert elke donderdagvoormiddag een familiemoment. De patiënten mogen geen bezoek meer ontvangen, en steunen elkaar. Iedereen van de afdeling zit op dat moment samen. Ze schrijven kaartjes en mails naar familie. De hulpverleners geven hierbij ondersteuning aan wie dat nodig heeft.” Op elke afdeling
staat nu in de living een computer. Hierdoor kunnen de patiënten Skypen met familie en vrienden.

“Dat is nog iets positiefs wat hopelijk na de coronamaatregelen kan blijven doorgaan. We proberen ook oog te hebben voor familieleden van patiënten en bewoners. Het is een werkpunt, maar zeker in tijden van corona is het belangrijk dat we hen betrekken.”

Ten slotte zetten ook heel wat vrijwilligers en bedrijven zich in voor onze Zorggroep. “Heel wat vrijwilligers maakten mondmaskers, want wij hebben het toch een hele tijd zonder moeten doen. Het grootste deel mondmaskers dat we nu hebben, komt van vrijwilligers, waar we heel dankbaar voor zijn. En verschillende bedrijven schenken ons wat extra lekkers zoals pralines en fruitsap. Het is fijn om onze patiënten hiermee op te kunnen vrolijken.”

Volgens ervaringsdeskundige Tom is het tijdens coronatijden roeien met de riemen die ze hebben. “Maar er gebeurt dus ook veel positiefs. De patiënten krijgen een ruim aanbod van vrijetijdsbesteding. Wanneer we teruggaan naar de pre-corona tijden, zal ik niet meer acht uur per dag op de afdeling staan. Enkele activiteiten op deze afdeling zullen dan weer wegvallen. Alle medewerkers, hulpverleners en ook ondersteunende diensten geven dagelijks het beste van zichzelf. En ook onze patiënten gaan vrij goed om met de situatie. Ze hebben enorm veel geduld. Het is mooi om te zien hoe iedereen klaar staat voor elkaar.”

 

Foto: Marco Verch, Flickr / CC BY 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!