Bron: Pixabay
Opinie - Klimaatcoalitie

COVID-19: de Klimaatcoalitie vraagt task force voor een duurzame heropbouw

In het kader van de ‘Global Climate Strike Online’ deze vrijdag 24 april, roept de Klimaatcoalitie de Belgische overheden op om een task force op te richten die na COVID-19 de opbouw van een nieuwe economie garandeert met respect voor mensen, milieu en natuur. In navolging van wat de Finse regering heeft opgezet, vragen we België een task force te lanceren die erop toeziet dat het antwoord op de economische recessie bijdraagt aan een sociaal rechtvaardige en klimaatvriendelijke samenleving.

donderdag 23 april 2020 17:41
Spread the love

 

“We staan op een keerpunt” legt Dave Van Meel, ondervoorzitter van de Klimaatcoalitie, uit. “Het is cruciaal om nu de juiste beslissingen te nemen zodat de heropbouw van onze economie een kans wordt voor een versnelde overgang naar een eerlijke en klimaatvriendelijke samenleving.” Beslissingen op de korte termijn moeten ingebed zijn in een lange termijnlogica om effectief te strijden tegen de klimaatcrisis, ongelijkheid in de samenleving en biodiversiteitsverlies. 

Beslissingen moeten wetenschappelijk onderbouwd zijn, aan democratische controle worden onderworpen en in overleg met het middenveld en de betrokken sectoren genomen worden. De Klimaatcoalitie vraagt België dus om snel een task force op te richten met experten uit de academische wereld en het middenveld. Vandaag stuurt ze hierover een brief naar Premier Wilmès met de vraag om betrokken te worden in de lopende onderhandelingen over de economische respons op de post-COVID samenleving.

Honderdduizenden mensen zijn een jaar lang op straat gekomen om meer klimaatambitie te eisen. Vandaag staat onze economie stil en zal steun nodig zijn om het welzijn van mensen te garanderen. We staan op een kruispunt en nu is het moment om voor een rechtvaardige en duurzame weg te kiezen.

De huidige crisis toont de nauwe verwevenheid tussen milieu, gezondheid en de economie. “De oproep om voor elkaar te zorgen tijdens de gezondheidscrisis, neemt zo een nieuwe wending: door zorg te dragen voor de planeet, zorgen we voor onszelf en garanderen we het welzijn van de toekomstige generaties. Een ambitieuze Europese Green Deal zou het gepaste kader moeten zijn om al deze uitdagingen samen te brengen en aan te gaan”, besluit Dave Van Meel.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!