Climate Strike.
Opinie - Klimaatcoalitie

Duizenden jongeren komen online samen voor een meer sociale, rechtvaardige en duurzame toekomst

Aanstaande vrijdag 24 april, twee dagen na de symbolische Earth Day, staat er weer een Global Strike for Future gepland. Duizenden jongeren en volwassenen zullen wereldwijd hun stem online laten horen om te pleiten voor klimaatactie. Terwijl de bestrijding van het Coronavirus en het redden van mensenlevens nu absoluut prioriteit heeft, laat een effectieve aanpak van de klimaatcrisis geen uitstel toe.

woensdag 22 april 2020 18:32
Spread the love

 

Meer dan ooit legt COVID19 de gebreken van ons systeem bloot, zowel vanuit sociaal en economisch oogpunt als op het vlak van milieu en gezondheid. Het huidige model is onhoudbaar, vooral in het licht van de klimaatuitdagingen op korte termijn. “We moeten oproepen tot een systeemverandering: terugkeren naar een meer lokaal model op mensenmaat en naar solidariteit met de meest kwetsbaren. Veel mensen ondervinden problemen en het zal alleen maar erger worden. Samen kunnen we werken aan een meer sociale, rechtvaardige en duurzame toekomst. Het is nu tijd om te handelen”, legt Toon Lambrecht, woordvoerder van de Belgian Youth Climate Movement, uit.

We weten dat de wereld na corona er helemaal anders zal uitzien dan ervoor. Deze nieuwe realiteit biedt ook kansen. De tijd voor systeemverandering is aangebroken. “Politici moeten de verleiding weerstaan om hun klimaatambities opzij te schuiven om de economie te stimuleren. We hebben al gezien dat de engagementen die in het kader van de Europese Green Deal zijn gedaan, meer dan ter discussie zijn gesteld. Maar als we cruciale maatregelen voor het milieu de rug toekeren, keren we de toekomst van de hele planeet, alle burgers en de biodiversiteit de rug toe”, preciseert Toon Lambrecht. Hoewel we erover moeten waken dat er voldoende middelen worden ingezet, de ambitie wordt verhoogd en de coherentie in het Europese beleid wordt gegarandeerd, moet de Green Deal het kader vormen voor een weerbare economie die de sociale en ecologische grenzen respecteert.

België staat niet alleen en zal na de pandemie ook een nieuwe economie moeten opbouwen. Onze beleidsmakers hebben een unieke kans om een meer weerbaar, eerlijk en duurzaam systeem te creëren en om lessen te trekken uit de realiteit van de afgelopen weken en maanden. De gevulde straten van 2019 zinderen na, dit is waarom we oproepen om deel te nemen aan deze Global Climate Strike Online.

Praktisch

Wat? Global Climate Strike Online

Wanneer? Vrijdag 24 avril 2020 van 7u30 tot 18u

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!