Trump of Biden? Foto's: Public Domain

Campagne Biden / Trump zal hier over gaan: “Wie hakt het hardst in op China?”. De rest is niet belangrijk …

Het gezondheidsapparaat van de VS toont in volle coronapandemie zijn complete disfunctionaliteit aan de wereld. De twee tegenstanders dagen elkaar ondertussen uit over iets heel anders: wie hakt het hardst in op China? Zo verworden de verkiezingen opnieuw de vierjaarlijkse show zoals machthebbers en media ze graag hebben: een 'strijd tussen persoonlijkheden' over eender wat – zolang het maar niet over de echte problemen van de gewone Amerikaan gaat.

dinsdag 21 april 2020 13:13
Spread the love

 

Met Bernie Sanders van de baan kan Joe Biden zijn campagne richten op zijn Republikeinse rivaal in het Witte Huis. Biden was de voorbije weken echter nauwelijks aanwezig in de media. Zelfs na zijn opgave blijft Sanders daarentegen politiek actief in de federale Senaat.

De voorbije dagen lijkt Joe Biden toch terug een elan te vinden. Dat doet hij niet met een aanval op de desastreuze aanpak van de coronapandemie door president Trump. Met een aantal commercials druipend van anti-Chinees racisme lanceert Biden de aanval op … China. Wie pakt de Chinezen het hardst aan? Ik! Trump beantwoordt met identieke argumenten in de omgekeerde richting. Een buitenaards waarnemer zou minstens verwachten dat de tegenkandidaat van een zetelend president het beleid zou aanvallen met argumenten over hoe hij dat anders zou aanpakken. Niets van dit alles.

De verkiezingsstrijd zal gaan tussen twee lichtjes verwarde senioren, de ene door het begin van dementie, de andere omdat hij altijd al zo communiceerde. Wie heeft meer in zijn mars om de smerige Chinezen aan te pakken die het ‘Chinavirus’ op de VS hebben losgelaten? Daar zal het over gaan. Amerikaanse staatsburgers met Aziatische roots, Chinees, Koreaans, Japans, Vietnamees etc., mogen zich met een dergelijk discours op de tv-programma’s en op internet verwachten aan een toename van racistische incidenten. Want niet de abominabele privé-gezondheidszorg in de VS is verantwoordelijk voor de coronapandemie maar China …

Hoe fanatiek racistisch de huidige regeringsploeg van Trump is bleek op een recente videoconferentie van de G71 op 24 maart. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo weigerde als enige de slotverklaring te ondertekenen. Zijn meningsverschil ging niet over een of ander substantieel onderdeel van de verklaring. Hij eiste alleen dat de term COVID-19-virus werd vervangen door ‘Wuhanvirus’. President Trump verwijst zelf ook voortdurend naar het ‘Chinavirus‘ of het ‘Chinese virus‘ maar is daar de voorbije dagen van afgestapt. Er werden ondertussen reeds meerdere incidenten gemeld waar Asian-Americans werden lastig gevallen door andere Amerikaanse staatsburgers.

Van Democraat Joe Biden moet geen enkele poging verwacht worden om zich inhoudelijk van zijn tegenstander te onderscheiden. In essentie zal zijn campagne hier over gaan: “Ik ga hetzelfde doen maar kordater, sneller, ingrijpender.” Daarmee verwordt de campagne tot zijn routineuze gedaante van elke vier jaar, een extravagante show waar persoonlijkheden worden uitgespit, wie heeft de mooiste familie, wie doet de strafste uitspraken en vooral – de top van de hitparade – wie gaat de ‘vijand’ het hardst aanvallen. Die vijand is nooit een intern probleem eigen aan de Amerikaanse maatschappij (ik beschouw migranten en mensen zonder papieren hier als een ‘extern’ probleem): Rusland, islam, Mexicanen en nu dus China. De commercials die Biden en Trump in de media plaatsen lijken wel een sequel van de Koude Oorlog …

De bijtende ironie van dit schouwspel is dat de Amerikaanse kiezer de keuze heeft tussen een barslechte kandidaat die terug wil naar wat van hen de voorbije veertig jaar tot vier jaar geleden onder Obama is overkomen en een kandidaat die de voorbije vier jaar nog erger was.

Wie denkt dat Trump gaat verliezen met zijn lamentabele aanpak van de coronapandemie vergist zich. Trump is beter in oppervlakkigheid, liegen en bedriegen dan Biden. Het schabouwelijk lage niveau van de Amerikaanse media – en ik heb het niet alleen over Fox News – is een van de redenen waarom een zo groot deel van de Amerikaanse bevolking zo slecht is geïnformeerd over wat er echt gaande is in hun land.

In een aantal steden werden betogingen gehouden van personen die de stopzetting van de lockdown eisen. Het ging niet om enorme massa’s maar de media stelden het wel zo voor. Barb McQuade, een ‘legal analyst‘ bij de zender MSNBC (de meest ‘liberale’ grote zender in de VS) noemde zowaar Moskou als de aanstoker van deze protesten. Kortom, reken niet op de Amerikaanse media om de kiezers te informeren waar het echt over gaat.

Op 6 maart 1998 promootte Biden zichzelf als “Een van de Vijf Meest Conservatieve Democraten van de Senaat”. Foto: Twitter @davidsirota

Een campagne die niet over inhoud gaat maar over trivia en Koude Oorlogspropaganda is ideaal voor Trump. Biden biedt geen enkel alternatief. Biden maakt in een dergelijke campagen tegen Trump geen kans.

Donald Trump is geen afwijking van de norm in de Amerikaanse geschiedenis. Zijn weg naar de macht “is het logisch product van de VS als een gefaalde staat, politiek en functioneel” . Wat Trump van zijn voorgangers onderscheidt is de brute openheid waarmee hij de normaal onuitgesproken kenmerken van het systeem luid uitschreeuwt. De Republikeinen hebben bovendien een lange traditie van ondermijning van het stemrecht.

Biden heeft een belabberd politiek palmares en heeft onmiskenbare ouderdomsproblemen, is niet gefocust tijdens interviews en debatten, wijkt af, geeft onsamenhangende uitleg. De Republikeinen gaan hem daarenboven afmaken over zijn politiek verleden en over zijn zoon Hunter Biden in Oekraïne. En wat betreft beschuldigingen van het lastig vallen van vrouwen, kan Biden enkel argumenteren dat Trump nog erger is. Niet echt sterk als repliek.

Een president Biden zou zonder twijfel minder erg zijn dan een tweede mandaat voor Trump. Maar het zou een presidentschap zijn met nogmaals cadeau’s aan Wall Street en een verderzetting van het enorme defensiebudget. Hij heeft geen enkele aantrekkingskracht bij jonge kiezers, wil geen oplossing voor het probleem van de studentenschuld en gaat net als Obama en Trump militaire avonturen aangaan in het Midden-Oosten, autoritaire regimes steunen en democratische regeringen omverwerpen die hem niet bevallen.

Trump heeft afschuwelijke dingen op zijn kerfstok met immigranten, maar ook onder Obama werden kinderen aan de grens van hun ouders gescheiden, het waren er niet zoveel, het werd niet zo brutaal gedaan, maar toch, als dit het verschil moet zijn.

Een president Biden zal wel bereid zijn tot een aantal toegevingen als de publieke opinie zich mobiliseert. Desalniettemin, “als Biden het beste is wat de Democraten aan te bieden hebben tegenover Trump, dan is dit systeem verrot”.

De enige hoop voor de Amerikanen ligt bij de parlementsleden die ze op dezelfde dag als de presidentsverkiezingen verkiezen. Zullen er meer politici zoals Alexandria Ocasio-Cortez verkozen raken? Geïnspireerd door Bernie Sanders zullen zij de politieke eisen van de nieuwe politieke beweging op de politieke agenda blijven zetten. Dat en het activisme van deze beweging zullen het verschil maken, niet Joe Biden, niet Donald Trump.

 

Bronnen:

The Making of Joe Biden’s Conservative Democratic Politics

Biden boasted of being “One of the Senate’s Most Conservative Democrats”

Joe Biden has advocated cutting social security for 40 years

 

Notes:

1   De G7 zijn de zeven grootste economieën van de wereld: Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Japan, de VS en de Europese Unie als bezoekend waarnemer. Samen staan ze voor 58 procent van alle welvaart in de wereld en voor 32 procent van alle koopkracht. Rusland en China worden er niet uitgenodigd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!