Underaged refugees in a camp located at the northeastern Greek island of Lesbos, 30 January 2016.
IPS

Twintigduizend Belgen vragen hulp voor vluchtelingen op Griekse eilanden

Meer dan twintigduizend ondertekenaars roepen premier Wilmès in een petitie op om vluchtelingen op Griekse eilanden te helpen beschermen tegen covid-19. Amnesty International heeft de petitie digitaal overhandigd aan de premier en haar Griekse collega Mitsotakis.

vrijdag 17 april 2020 11:46
Spread the love

 

Nu de wereld geconfronteerd wordt met de coronacrisis worden de risico’s voor vluchtelingen en asielzoekers op de Griekse eilanden met het uur urgenter, waarschuwt Amnesty. Duizenden mensen met hoge leeftijd of chronische ziektes, kinderen, zwangere vrouwen, jonge moeders en mensen met een beperking zitten er vast in gevaarlijke, overbevolkte kampen.

“Op de Griekse eilanden wonen mensen op de vlucht in erbarmelijke omstandigheden in tentjes of geïmproviseerde constructies”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Het is er onmogelijk om een veilige afstand te bewaren, er is een schrijnend gebrek aan gezondheidszorg en hygiënische en sanitaire voorzieningen. Daarbovenop komt nu ook de COVID-19-pandemie die in zo’n omstandigheden verschrikkelijke gevolgen kan hebben”,

De Amnesty-petitie om in te grijpen verzamelde tot nog toe 20.421 handtekeningen, die digitaal werden overhandigd aan premier Sophie Wilmès en aan de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. De online petitie blijft intussen verder doorlopen.

Evacuatie en hulp

Amnesty pleit ervoor de vluchtelingen en asielzoekers van de eilanden te evacueren naar gepaste accommodatie op het Griekse vasteland en kwetsbare mensen over te brengen naar anderen EU-lidstaten, ook naar België. Daarnaast moet Griekenland voldoende financiële en humanitaire hulp krijgen om mensen op de vlucht te beschermen tegen covid-19.

Momenteel worden 1600 niet-begeleide minderjarige asielzoekers geëvacueerd vanop de Griekse eilanden naar het vasteland. De eersten onder hen zijn aangekomen in Luxemburg en dit weekend volgt Duitsland. Ook Portugal, Kroatië, Finland, Litouwen, Ierland en Frankrijk bereiden de relocatie van minderjarigen voor. België heeft zich vooralsnog niet geëngageerd om minderjarigen op te vangen.

“Door een betekenisvol aandeel van deze minderjarigen op te vangen zou België alvast een eerste stap zetten om mee de verantwoordelijkheid op te nemen in de bescherming van vluchtelingen en asielzoekers in Griekenland tegen de verspreiding van het covid-19 virus”, zet De Graeve. “Enkel door internationale solidariteit en samenwerking kunnen we deze crisis bezweren”.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!