Analyse -

Online Filmfestival MOOOV: Zicht op de wereld in uw kot

MOOOV 2020 behoudt zijn data, het filmfestival gaat zoals gepland door van 21 april tot 4 mei, maar verhuist naar uw kot. Enkele titels worden verschoven naar latere festival- en bioscoopvertoningen maar het grootste deel van de voorziene programmatie blijft behouden in een online omgeving. Resultaat is een pak films met zicht op de wereld. Te ontdekken vanuit je privé bioscoopzetel.

woensdag 15 april 2020 16:21
Spread the love

 

Terwijl het grootste filmfestival ter wereld, Cannes, de moeilijke beslissing blijft voor zich uitschuiven (nevensecties ‘Quinzaine des réalisateurs‘,  ‘Semaine de la Critique‘ en ‘ACID’ beslisten wel al de editie van 2020 te annuleren), heeft MOOOV Filmfestival de knop al omgedraaid. De organisatoren kozen ervoor om hun editie 2020 online te laten lopen. Zoals gepland van 21 april tot 04 mei, met behoud van een competitie en de uitreiking van de Sembène award, een prijs die de beste in België het afgelopen jaar vertoonde wereldfilm bekroont.

Lina de Lima

Focus op veerkracht

MOOOV tracht ook een positieve boodschap mee te geven en ‘veerkracht’ als thematische rode draad door het filmprogramma naar voor te schuiven. Niet dat de female gaze helemaal uit beeld verdwijnt, vijf van de acht competitiefilms zijn geregisseerd door vrouwen, maar met de actuele strijd tegen het coronavirus wou men menselijke weerbaarheid belichten. “We willen tonen hoe mensen wereldwijd het anders aanpakken, opstaan, niet bang zijn,” zegt artistiek directeur Marc Boonen, “de films van MOOOV tonen hoe complex de wereld is, gelaagder en meerduidiger. Misschien doen ze ons wel wat twijfelen. Misschien dagen ze ons uit met sterke verhalen van mannen en vrouwen wereldwijd die dat vermogen van veerkracht, ondanks alles, laten zien in volle glorie.”

Een aantal van de aanvankelijk voorziene films krijgen een latere bioscooprelease of zullen vertoond worden tijdens Film Fest Gent 2020, het Filmfestival van Oostende 2021 of MOOOV 2021. Maar er worden nog ruim 30 films vertoond tijdens editie MOOOV 2020 2.0. De toegang verloopt via de website van MOOOV (www.mooov.be) en is betalend al zullen er ook geregeld via sociale media gratis codes worden aangeboden.

This is not a burial, it’s a resurrection

Wereldcinema@home

De acht competitiefilms zijn het rouwsprookje This Is Not a Burial, It’s a Resurrection (Lemohang Jeremiah Mosese), de poëtische odyssee Sin señas particulares (Fernanda Valadez), het drama Son-Mother (Mahnaz Mohammadi), het fantasierijke Lina de Lima (María Paz González), het vrouwenportret Les épouvantails (Nouri Bouzid), de vader-dochter kroniek Las buenas intenciones (Ana García Blaya), de slice-of-life prent 143 rue du désert (Hassen Ferhani) en het Inuitverhaal Kuessipan (Myriam Verreault). Films uit respectievelijk Lesotho, Mexico, Iran, Chili, Tunesië, Argentinië, Algerije en Canada.

Daarnaast wordt een selectie van de betere wereldfilms aangeboden. Naast Oscarwinnaar Parasite ook films zoals Atlantique (Mati Diop), The Third Wife (Ash Mayfair), So Long, My Son (Wang Xiaoshuai), Mother (Kristof Bilsen), A Girl Missing (Koji Fukada), Jinpa (Pema Tseden), La Llorona (Jayro Bustamante), Adam (Maryam Touzani) en Ema (Pablo Larrain). Exacte vertoningsmomenten voor alle films zijn online te vinden.

Las buenos intenciones

Op de slotavond MOOOV 2020 2.0 wordt de prijsuitreiking door de drie verschillende jurys en de bekendmaking van de winnaar van de Sembène award uitgezonden op de social media kanalen van MOOOV.

 

MOOOV Filmfestival 2020 loopt van 21 april tot 04 mei online, het volledige programma en alle informatie vind je online op www.mooov.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!