Bezettingstroepen in Silwan (voor de coronacrisis). Foto: generationword.com

Israël sluit Palestijns corona-testlokaal in bezet Oost-Jeruzalem

In de wijk Silwan in Palestijns Oost-Jeruzalem hebben Israëlische bezettingstroepen een Palestijns lokaal gesloten waar mensen werden getest op het corona-virus. Er zijn reeds 40 gevallen vastgesteld in de wijk en de Palestijnse overheid vreest voor een snelle uitbreiding onder de dicht opeen wonende lokale bevolking.

woensdag 15 april 2020 17:21
Spread the love

Tijdens een politieraid van de bezettingstroepen op dinsdagavond 14 april werden alle corona-testen meegenomen uit een corona-testlokaal. Tevens nam de politie de vier personen mee die de testsite aan het opstellen waren.

De redenering van de bezettende troepen is dat Oost-Jeruzalem door Israël werd geannexeerd en dus niet langer onder de bevoegdheid valt van de Palestijnse overheid. Deze annexatie wordt alleen door de VS onder Trump en enkele staten erkend. De VN en de overgrote meerderheid van de VN-lidstaten beschouwen Oost-Jeruzalem nog steeds als bezet gebied, waarvan de toekomstige bestemming door onderhandeling en niet door eenzijdige annexatie moet worden vastgelegd.

De Israëlische overheid opende zelf een testsite in Silwan, maar die is enkel toegankelijk voor personen met de Israëlische nationaliteit, die lid zijn van Clalit, de grootste mutualiteit van Israël. Volgens de bezettende troepen heeft de Palestijnse overheid geen jurisdictie in Oost-Jeruzalem. Bovendien aanvaarden ze niet dat de afgenomen testen in een labo op de Westelijke Jordaanoever zouden worden geanalyseerd.

Vorige maand werden ook Palestijnse arbeiders aangehouden die in Oost-Jeruzalem openbare plaatsen aan het ontsmetten waren. Waarnemers ter plaatse vrezen dat het niet bij 40 gevallen zal blijven in de wijk. Palestijnen leven er in armoedige omstandigheden met veel personen in één huis.

 

Note:

Haaretz: Israel Shuts Palestinian Coronavirus Testing Clinic in East Jerusalem

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!