Dakloze vrouw.
Bron: Dokters van de Wereld

COVID-19: nieuw dagcentrum voor daklozen opent deuren in Brussel

Sinds vrijdag kunnen kwetsbare mensen terecht in een gloednieuw dagcentrum in het kader van de COVID-19 crisis. Het centrum is ondergebracht in een jeugdherberg tussen Madou en Kruidtuin. Daklozen en mensen in grote precariteit kunnen er terecht voor een douche, een maaltijd, een kledijwasdienst en een rustruimte met bedden.  

woensdag 15 april 2020 14:59
Spread the love

“Er was dringend nood aan een dergelijk initiatief”, vertelt Amélie Deprez, coördinator voor Dokters van de Wereld van het dagcentrum. “Veel van de organisaties die daklozen hielpen met bijvoorbeeld douches of mobiele kledijwasdiensten, moesten door de epidemie hun activiteiten stopzetten, omdat hun vrijwilligers tot de risicogroep behoren, ze niet beschikten over degelijk beschermingsmateriaal of werkten in onaangepaste ruimtes.”

De regionale coördinatie van Bruss’Help kreeg vanaf de eerste weken van de crisis het mandaat om de krachten te bundelen en een dagcentrum te openen. “Het centrum bundelt de diensten die in het begin van de crisis wegvielen en nu opnieuw aangeboden worden aan mensen in nood op straat”, vertelt Francois Bertrand, Directeur bij Bruss’Help.

Het centrum wordt voor de hele duur van het project gecoördineerd door Dokters van de Wereld in een consortium met Rolling Douche, Bulle, La Source (Winter 86.400) en Athéna. “Elke dag kunnen we tot maximaal 90 mensen ontvangen in het centrum. Aan de ingang kunnen ze aangeven van welke diensten ze gebruik willen maken: een douche nemen, hun kleren wassen, een maaltijd nuttigen of uitrusten in één van onze 10 bedden.” Het centrum biedt zo een aanvulling op de regionale noodopvang en medische hulp voor besmette personen in Brussel.

Brussels Minister voor Welzijn & Gezondheid, Alain Maron: “Daklozen worden in grote mate blootgesteld aan het coronavirus. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zet daarom maximaal in op het uitrollen van nieuwe dagopvangplaatsen en onderdak. Dit dagcentrum met voedsel en basisdiensten is een belangrijke aanvulling hierop. Ik wil dan ook de inzet en mobilisatie van de verschillende daklozenorganisaties en medewerkers benadrukken. Zij werken momenteel in erg moeilijke omstandigheden, en ik wil hen hiervoor danken. Dit dagcentrum is een mooi voorbeeld van hoe alle organisaties samenwerken om tot een coherent resultaat te komen.”

Het centrum biedt geen medische consultaties aan maar wie ziek is, kan onmiddellijk terecht bij Athena, een medisch centrum voor wie geen toegang heeft tot zorg, op een paar minuten wandelafstand van het dagcentrum. Daarnaast zijn een reeks maatregelen voorzien om COVID-19-besmetting te vermijden: “We werken met quota (maximaal 70 mensen op hetzelfde moment), er zijn handwaspunten voorzien, de daklozen en vrijwilligers moeten zich houden aan de social distancing-maatregelen, overal in het centrum zijn markeringen aangebracht en wie zich niet goed voelt, wordt meteen begeleid richting Athena”, vertelt Deprez.

In totaal zullen zo’n 40 vrijwilligers aan de slag gaan in het centrum, verdeeld over zo’n 15 posten. “De solidariteit is enorm, het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldt bij Dokters van de Wereld is indrukwekkend”, vertelt Duprez. “De Belgen tonen zich van hun meest solidaire kant en springen ook hier in de bres voor de meest kwetsbare inwoners van onze hoofdstad.”

De vrijwilligers komen ook uit de gloednieuwe pool van vrijwilligers uit de gezondheidszorg en de sociale sector (met name maatschappelijk werkers en studenten verpleegkunde). Deze pool van vrijwilligers werd in het begin van de crisis door Bruss’Help opgericht.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!