Slaat de verveling toe of heb je nood aan afleiding? Deze tien tips zullen je daarbij helpen

Heb je na een aantal weken thuisblijven door het coronavirus al tien spelletjes Scrabble en Monopoly gewonnen, heb je alle boeken gelezen en vind je niets meer op tv of Netflix om naar te kijken? Dan begint de verveling waarschijnlijk toe te slaan. Nadat je je kamer hebt opgeruimd en zakken gevuld hebt met kleren die je toch niet meer aandoet, weet je echt niet meer wat je moet doen. Gelukkig is er on- en offline nog een heleboel te beleven om je bezig te houden.

dinsdag 7 april 2020 15:27
Spread the love

 

1. Bezoek virtueel een museum of wereldwonder.

Cultuur opsnuiven vanuit je luie zetel? Dat kan dankzij Google Arts & Culture! Neem een kijkje in het Anne Frank Huis in Amsterdam of reis helemaal naar New York City en bezoek het Metropolitan Museum of Art (the MET). De nieuwsgierigen onder ons kunnen zelfs een kijkje nemen in The White House in Washington D.C. Heb je meer zin in muziek? De Brusselse concertzaal Ancienne Belgique laat je een heleboel concerten herbeleven.

Trek je er liever virtueel op uit in de natuur of naar een van wereldwonderen? Geen probleem, daar zorgt Google Maps voor. Zo kun je Petra bezoeken, een eeuwenoude stad in Jordanië of olifanten spotten in een Kenyaans natuurreservaat.

2. Zorg voor jezelf.

Nu je binnen moet blijven en sociaal contact tot een minimum beperkt, is het meer dan ooit belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Laat televisie en Facebook eens voor wat ze zijn en luister eens naar een podcast. Zit je comfortabel? Goed zo, concentreer je nu op de verhalen van bijvoorbeeld Siska Schoeters en Kamal Kharmach via de podcast Warme William Luistert.

Voor jezelf zorgen betekent ook tijd maken om lekker te koken. Hadjira Hussain Khan (24) weet dat ook. “Ik heb net een elektrische oven gekregen van een vriendin. Ik ben dus druk in de weer met cake bakken, ovenschotels en pizza maken,… Ik probeer nu ook vaker te koken, iets wat ik normaal gezien niet vaak doe. Zo leer ik nieuwe recepten en leer ik beter koken.” Kijk dus eens in kookboeken of op een receptenblog. Bak een taart, maak verse soep, kook een gerecht waarvan je nog nooit had gehoord, …

3. Schrijf!

Ook haar schrijfvaardigheden kan Hadjira nu volop verbeteren. Ze schrijft sinds vorige zomer voor StampMedia. Normaal gezien wordt ze altijd gestoord tijdens het schrijven, bijvoorbeeld omdat ze naar de les moet. “Nu heb ik niet alleen meer tijd om artikels te schrijven, ik heb ook meer energie om het beter te doen en mijn  teksten te perfectioneren. Dat vind ik heel leuk, want ik zie het is mijn doel om bij StampMedia veel te leren over journalistiek en redactiewerk.”

Bill verzamelde tien schrijfopdrachten die je kunt doen om creatief aan de slag te blijven. Herinner je je nog wat je gedroomd hebt vannacht? Probeer het dan eens na te vertellen op papier. Of verplaats je eens in iemand anders en schrijf een verhaal vanuit dat perspectief.

Wees dus niet te verlegen om je creaties door te sturen naar StampMedia. Zij bekijken dan of het een stukje media is dat ze kunnen publiceren. Of stuur hen een berichtje om je ideeën te bespreken.

Je kunt je creaties ook zelf delen op een blog die je gratis kunt aanmaken, bijvoorbeeld op wordpress.com. Wil je je schrijfsels (nog) niet delen met de wereld? Dan kun je ze ook bijhouden in een dagboek. Neem een leeg schriftje om in te schrijven en ga aan de slag met knipsels uit kranten en tijdschriften, citaten, foto’s, stickers, …

4. Vlog jouw lockdown-avonturen.

Is schrijven niet zo jouw ding? Dan kun je aan de slag gaan met een camera, je smartphone of tablet. Maak een vlog over wat jij binnenshuis zoal uitspookt, wat je bezighoudt, wat je kookt of bakt, … Wedden dat anderen heel benieuwd zijn hoe jij deze periode beleeft?

Geen idee hoe je die video moet monteren en delen? Daar weten ze bij StampMedia alles van. Met iMovie of Windows Movie Maker kom je trouwens al een heel eind.

5. Speel spelletjes met je vrienden of familie.

De app Houseparty biedt zelf spelletjes aan zoals Quick Draw, maar je kunt ook zelf iets in elkaar steken. Maak bijvoorbeeld een quiz via Kahoot! en test elkaar tijdens een Houseparty- of Skype-gesprek. Je kunt natuurlijk ook gewoon vragen stellen zonder een extra digitale tool en de anderen hun score laten bijhouden. Een ander idee is om ‘Wie ben ik?’ te spelen. Hiervoor heb je wel een huisgenoot nodig. Laat hem of haar een naam of voorwerp opschrijven en plak dat papiertje op je voorhoofd. Vervolgens stel je ja-neevragen aan de anderen in het videogesprek om te weten te komen wie of wat op het papiertje staat. Ten slotte kun je zelfs een karaokeavond organiseren.

6. Leer bij dankzij televisie.

Je vindt waarschijnlijk dat je al veel geleerd hebt dankzij je schooltaken. Dat neemt niet weg dat er nog zoveel meer te ontdekken valt. Op VRT NU kun je gratis educatieve, entertainende programma’s kijken zoals De klas. In dit programma staat een BV een dag lang voor een klas om te praten over onderwerpen als liefde, geld, rollenpatronen, vooroordelen en discriminatie,… Neem verder ook eens een kijkje in het aanbod documentaires. Misschien kom je daar een onderwerp tegen waarin je je wil verdiepen. Daar ben je vervolgens nog wel een tijdje zoet mee.

7. Wees creatief met naald en draad.

Studente Lauranne Verfaillie (19) gebruikt haar extra vrije tijd om te schilderen, tekenen en naaien. Een paar jaar geleden volgde ze een cursus om zelf kleren te leren maken. “Ik heb het daarna wat verwaarloosd. Nu ik niet meer moet pendelen, maak ik er weer tijd voor. Ik vind het vooral leuk om oude kleren die ik niet meer draag te verwerken tot iets nieuw”, vertelt Lauranne. Misschien ligt er thuis nog een doos naaigerei verstopt? Dan kun je meteen aan de slag. Vraag hulp aan een van je huisgenoten of zoek informatie op het internet. Als je nu goed oefent, kun je binnenkort je broek of trui herstellen in plaats van een nieuwe te kopen. Dat is duurzaam en goedkoop. Win-win!

8. Maak een afspeellijst op Spotify of YouTube en dans!

Verzamel alle liedjes die jouw gelukkig maken in een afspeellijst en dans erop los. In beweging blijven is belangrijk. Door te dansen maak je bovendien gelukshormonen aan. Je weet al dat je de wereld aan kunt, maar door te dansen voel je dat ook. Afspeellijsten kun je ook samenstellen volgens een thema. Ben je bijvoorbeeld achttien jaar, kies dan achttien liedjes die veel voor jou betekenen of die leuke herinneringen oproepen.

Niets houd je tegen om je muzieksmaak en danstalent te delen op Tiktok. Wie weet start jij wel een nieuwe hype? Of niet, maar dan heb je je wel geamuseerd.

9. Geef je op als vrijwilliger.

Zin om je handen uit de mouwen te steken? Bied je hulp dan vrijwillig aan. Leen Gijs (27) schreef zich in als crisisvrijwilliger bij het Rode Kruis. Tijdens haar eerste opdracht hielp Leen in een woonzorgcentrum waar de bewoners kunnen skypen met hun familie. Ze zorgde ervoor dat de bejaarde en de familie elkaar goed konden begrijpen tijdens het gesprek. Zo nam ze als vrijwilliger een last weg van de schouders van het personeel. Meer ideeën voor vrijwilligerswerk vind je hier. Dit doe je natuurlijk alleen wanneer je de nodige afstand bewaart of je voldoende beschermt en de hygiënemaatregelen respecteert.

Blijf je toch liever binnen? Dan kun je nog altijd iets voor anderen betekenen. Stuur bijvoorbeeld een kaartje of brief naar mensen die nu niemand over de vloer krijgen. Voor de bewoners van het woonzorgcentrum in je buurt bijvoorbeeld is post nu een welkom lichtpuntje. Handige tip: BPost geeft je tien gratis mobiele kaartjes om anderen op te beuren.

10. Zoek contact met anderen.

Je kunt natuurlijk contact zoeken met anderen via kaartjes, brieven en sociale media. Maar ben je tussen 14 en 25 jaar? Dan kun je ook Babbelbuddy worden en je Nederlands oefenen of anderen helpen oefenen.

Is het niet altijd gemakkelijk om zoveel tijd door te brengen met je huisgenoten? Helpen deze bezigheden niet meer om je af te leiden van je zorgen? Heb je vragen of gewoon nood aan een gesprek met iemand? Aarzel niet om eens te bellen of chatten met het JAC, Awel of Tele-Onthaal.

 

© 2020 – StampMedia – Stefanie Tuerlinckx

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!