Digitale landingsbaan in Second Life wordt bezet om overheid op te roepen vliegen na coronacrisis te herzien.
Bron: Zomer Zonder Vliegen
Zomer Zonder Vliegen

#SavePeopleNotPlanes: activisten bezetten landingsbaan in coronatijden

Een groep activisten bezette maandagavond, 6 april, de landingsbaan op een luchthaven en roept daarmee op tot strikte voorwaarden bij steun voor de luchtvaartsector. Omdat ook activisten zich aan de social distancing maatregelen houden, kozen ze voor een bezetting op creatieve wijze: de bezetting vond plaats op de illustere luchthaven van het tropische Eden Resort, in de online omgeving Second Life.

dinsdag 7 april 2020 13:22
Spread the love

 

Met deze daad van virtuele burgerlijke ongehoorzaamheid willen de actievoerders oproepen om tijdens en na de coronacrisis bail-outs aan luchtvaartmaatschappijen enkel te verlenen onder strikte voorwaarden.

Onmiddellijk na het uitbreken van de wereldwijde crisis was de luchtvaartindustrie er als de kippen bij om overheidssteun te vragen. Alleen al in eigen land vroeg Brussel Airlines 290 miljoen euro, TUI FLY 250 miljoen euro. De reddingsplannen zullen gefinancierd moeten worden met belastinggeld, en dat terwijl het juist de luchtvaartsector was die zich de afgelopen jaren telkens opnieuw sterk verzette tegen elke poging om paal en perk te stellen aan de oneerlijke belastingvrijstellingen. Bovendien weigerde de sector om een substantiële bijdrage te leveren aan de wereldwijde beperking van de CO2-uitstoot – met een significante vermindering van het vliegverkeer als één van de noodzakelijk te nemen maatregelen.

Digitale landingsbaan in Second Life wordt bezet om overheid op te roepen vliegen na coronacrisis te herzien.

Bron: Zomer Zonder Vliegen

Peter Paul Vossepoel van Zomer Zonder Vliegen: “We zijn uiteraard absoluut niet tegen steun aan getroffen werknemers, maar we kunnen niet toestaan dat de luchtvaartindustrie in tijden van voorspoed de winsten privatiseert maar in tijden van crisis vraagt om de verliezen te nationaliseren”.

Met de bezetting van de landingsbaan leggen de actievoerders drie duidelijke eisen aan overheden wereldwijd op tafel:
  1. “Eerst de mensen!”: financiële steun moet bestemd worden voor de sociale bescherming van getroffen werknemers en niet voor directiecomités of aandeelhouders.
  2. Een rechtvaardige transitie – naar een klimaatveilige mobiliteit: absolute emissiereductie door de luchtvaart in lijn met de mondiale klimaatdoelstelling om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden, systeembrede verandering van transport en vervoer, beschikbaar maken van de reële mogelijkheden voor werknemers om naar andere sectoren over te stappen.
  3. “Geen belasting? Geen steun!”: geen belastingvrijstellingen meer maar in de plaats daarvan kerosinebelasting en progressief toenemende belastingen voor veelvliegers.
Digitale landingsbaan in Second Life wordt bezet om overheid op te roepen vliegen na coronacrisis te herzien.

Bron: Zomer Zonder Vliegen

De actievoerders menen dat de huidige onverwachte pauze in de luchtvaart unieke opportuniteiten biedt om de toekomst te herdenken. Het momentum is aangebroken om werk te maken van een meer klimaatvriendelijk vervoerssysteem, dat bovendien meer bestand is tegen toekomstige crisissen.

De initiatiefnemers van de virtuele luchthavenactie zijn de mensen achter Zomer Zonder Vliegen, een bewustmakingscampagne over de klimaatimpact van vliegreizen. Ze worden vergezeld door een aantal mensen van Stay Grounded, een internationale netwerkorganisatie van luchtvaartactivisten en burgerbewegingen.

Digitale landingsbaan in Second Life wordt bezet om overheid op te roepen vliegen na coronacrisis te herzien.

Bron: Zomer Zonder Vliegen

De bovenstaande drie eisen van de actievoerders maken ook het onderwerp uit van een open brief, gericht aan regeringen wereldwijd, die Stay Grounded vandaag publiceerde en waarvan Zomer Zonder Vliegen medeondertekenaar is. Via een petitie op change.org kunnen ook individuen over de hele wereld medeondertekenaar worden van de open brief.

 

Check de actie in deze video:

 

Over Zomer Zonder Vliegen

Zomer Zonder Vliegen voert een bewustmakingscampagne over de klimaatimpact van de luchtvaart die mensen wil inspireren om de alternatieven voor vliegreizen te herontdekken. De organisatie en de gelijknamige campagne werd gelanceerd in het voorjaar van 2018. In 2019 werden we een vzw. De vereniging draait volledig op vrijwilligersengagement.

www.zomerzondervliegen.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!