Bron: Pixabay
Interview -

Morele druk op werknemers om verlof op te nemen: gevaar voor meer burn-outs en depressies

Veel bedrijven hebben het momenteel moeilijk. Iedereen moet massaal telewerken en er is een enorme economische werkloosheid. “De morele druk op werknemers om hun jaarlijks verlof voor 2020 nu al op te nemen, neemt ernstige proporties aan”, waarschuwt Robert Veekman, secretaris bij ACV Puls. “Burn-outs en depressies zullen enorm toenemen de komende maanden”.

vrijdag 3 april 2020 12:46
Spread the love

 

Morele druk

In theorie kan men werknemers niet verplichten om verlofdagen op te nemen. Toch ligt volgens Veekman de druk om dat toch wel te doen, erg hoog. “Ze houden er rekening mee dat de zaken terug voor de volle 100 procent zullen moeten draaien zodra de lockdown-periode achter de rug is. Ik denk dat we allemaal de economie terug op de rails willen krijgen, maar dat zal ook een zware prijs vragen.”

“In één concreet geval werd er voorgesteld om in de periode tot 30 juni, 12 dagen verlof op te nemen, wat gelijk staat aan zo’n 60-65 procent van alle verlofdagen. Als je weet dat je op jaarbasis recht hebt op zo’n twintig dagen verlof, dan blijft er weinig over in die periode van 1 juli tot 31 december.”

In veel huishoudens dreigt de situatie financieel moeilijker te worden. Werknemers vrezen voor hun job en zullen zich sneller schikken naar de wensen van hun baas. “Als het individu ermee akkoord gaat, dan is er in feite geen probleem”, stelt Veekman. “Het is ook mooi dat verschillende bedrijven iets extra willen doen voor hun werknemers in deze situatie. Maar iets extra willen doen enkel en alleen onder heel wat voorwaarden, waarbij je de werknemer extra onder druk zet, daar heb ik het moeilijker mee.”

Economische werkloosheid is geen vakantie

Veel mensen zitten in deze periode thuis en zijn economisch werkloos waardoor ze slechts 70 procent van hun “maximaal geplafonneerd loon” ontvangen. “Economische werkloosheid is geen vakantie”, zegt Veekman. “Er zijn veel voorbeelden van gezinnen waar de frustraties en spanningen oplopen. Binnen die vier muren opgesloten zitten, sommigen met kinderen die veel aandacht en energie opeisen, is niet ontspannend. Het is net na deze periode dat mensen nood gaan hebben aan vrije tijd en ontspanning.”

Het onder druk zetten om 60-65 procent van alle verlofdagen nu op te nemen, is dan ook volgens Veekman geen goed idee. “Wanneer we nood hebben aan vrijaf, maar geen dagen meer kunnen opnemen dan staan we weer voor een nieuw probleem”, vertelt Veekman.

Hij waarschuwt voor de gevolgen op lange termijn. “Niet alleen de werkdruk maar ook de psychologische of mentale druk kent zijn grenzen. Op lange termijn gaat dat onder meer zorgen voor meer burn-outs en depressies. Die burn-outs en depressies gaan niet enkel te maken hebben met druk op het werk. Ook de stresserende thuissituaties en de onzekerheid over hoe de leefwereld er na de corona-crisis uit zal zien, zullen daar parten in spelen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!