Wetenschapper voert coronatest uit.
Bron: Pixnio / Public Domain
Opinie - Eric Pompen

Dankzij corona wint wetenschap opnieuw veld

vrijdag 3 april 2020 22:20
Spread the love

 

‘Wij volgen strikt de adviezen van de wetenschappers om de coronacrisis de kop in te drukken’, sust de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) elke dag de gemoederen op televisie. 

Eindelijk luistert de regering eens niet naar haar buikgevoel, maar naar de goede raadgevingen van onafhankelijke onderzoekers, die dag en nacht met hun onderwerp bezig zijn. Niet om de publieke opinie te pleasen, maar om – net als journalisten – een zo getrouw mogelijk beeld van de werkelijkheid te geven. 

Daar hebben politici klaarblijkelijk een broertje dood aan. Zowat elke partij klaagt steen en been over het feit dat zij onvoldoende of verkeerd in het nieuws aan bod komt, terwijl ze zelf de ene na de andere kwakkel de wereld instuurt. Kampioen in deze discipline is natuurlijk de Amerikaanse president Donald Trump, die volgens de factcheckers van de Washington Post er in slaagt om 15 leugens per dag te lanceren. 

Ook onze eigen leiders draaien er hun hand niet voor om om een broodje-aap verhaal uit hun mouw te schudden. Denk maar aan de asielzoekers, die met hun kindergeld een huis zouden kunnen bouwen. Dat bleek volledig uit de lucht gegrepen. Ook hun permanent geschut tegen vluchtelingen is op niets gebaseerd. Uit een studie van de Nationale Bank van België blijkt namelijk dat asielzoekers op termijn de staat niets kosten. Integendeel, ze leveren op vijf jaar tijd zelfs een positieve bijdrage aan de schatkist van 0,04 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP), goed voor 180 miljoen euro (zie Tabel 1 in https://www.steunpuntwerk.be/system/files/overwerk_2016_2_15.pdf).

Ondertussen sluipt het coronavirus de persoonlijke levenssfeer binnen. Een goede vriend des huizes, juist de man die als voorzitter van de Noord-Zuidraad in de gemeente dag en nacht klaarstond voor zijn medemens, ligt aan een beademingstoestel. Ook mijn schoonvader, geneesheer en ex-docent Huisartsgeneeskunde aan de Universiteit van Antwerpen, vecht voor zijn leven op intensive care. COVID-19 hakt er zwaar op in. Iedereen rekent op redding door de gezondheidszorg.

Dankzij de wereldwijde coronacrisis krijgt de wetenschap opnieuw de erkenning, die zij verdient. Tot voor kort noemde het establishment haar vertegenwoordigers – zoals viroloog Marc Van Ranst – nog smalend Pandemietjes, terwijl vriend en vijand hen nu looft als frontsoldaten. Hopelijk trekt de regering de nodige conclusies uit haar fouten en gaat ze terug investeren in zaken, die er werkelijk toe doen: wetenschap, gezondheidszorg en kunst. Drie posten, waar de laatste jaren zwaar op bespaard is. 

Had de coalitie twee jaar geleden maar geluisterd naar microbioloog Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen (UA), die toen geld zocht voor zijn onderzoek naar een nieuw vaccin tegen nieuwe infectieziektes. Dan hadden we nu niet met de gebakken peren gezeten. Maar de volksvertegenwoordigers kochten liever F35-gevechtsvliegtuigen à rato van 80 miljoen euro per stuk om ons luchtruim te verdedigen. Die moordmachines staan echter machteloos tegen een echte vijand, zoals het coronavirus.

Door nu het geweer van schouder te veranderen – minder wapens en meer natuurbehoud, zoals topdokter Reginald Moreels het deze week nog in de gelijknamige tv-serie verwoorde – kunnen we er samen een betere en meer rechtvaardige samenleving van maken, waar wetenschap en solidariteit de weg wijzen. 

 

Eric Pompen is docent Economie & Journalistiek aan hogeschool PXL.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!