Michael Sheen
Foto: maybeMaybeMaybe, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
IPS

Twilight-acteur: “Laat lege hotels slachtoffers huiselijk geweld opvangen”

In een videoboodschap waarschuwt acteur en activist Michael Sheen voor de dramatische toename van huiselijk geweld vanwege de coronavirus-lockdown. Hij stelt voor dat hotels die nu leeg staan tijdelijk opvangplekken worden.

maandag 30 maart 2020 17:28
Spread the love

 

De acteur, die afkomstig is uit Wales en bekend is van zijn rol in de populaire filmreeks Twilight Saga, zegt dat de opvangtehuizen voor slachtoffers van huiselijk geweld in Groot-Brittannië “uit hun voegen barsten” na een week van lockdown.

“In deze moeilijke tijden kan je er van op aan dat ook het misbruik binnen families en het huiselijk geweld enorm zal toenemen”, sprak Sheen in een video op Twitter. Daarin roept de acteur de Britse regering op om werk te maken van “noodzakelijke steun” om met deze toegenomen druk om te gaan.

Toename van misbruik

“De bewijslast uit andere landen in lockdown laat er geen twijfel over bestaan dat huiselijk geweld tot 30, 40 en in sommige gevallen zelfs tot 50 procent is toegenomen.”

Sheen roept iedereen op die “met misbruik te maken heeft” om hulp te zoeken om dit te stoppen, omdat het belangrijkste dat kinderen zich van het coronavirus zullen herinneren, is “hoe het thuis was” tijdens de quarantaine.

Ook hulporganisaties hebben hun ongerustheid al geuit. Ze zeggen dat de huidige situatie “een perfecte storm” is om huiselijk geweld te doen toenemen, in het bijzonder voor mensen die nu geïsoleerd zitten met een gewelddadige partner.

Hotels en B&B’s

Nu er zoveel hotels en bed and breakfasts leeg staan, kan de overheid een plan uitrollen om deze plekken tijdelijk als veilige opvangplaatsen te laten dienen voor mensen die tijdens de pandemie een gewelddadige situatie moeten ontvluchten, stelt Sheen voor.

Volgens officiële cijfers zijn jaarlijks bijna twee miljoen mensen, overwegend vrouwen, slachtoffer van huiselijk geweld in Groot-Brittannië. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, reageerde gisteren in de krant Mail on Sunday dat mensen in noodsituaties hun huizen mogen verlaten, ondanks de restricties.

Veilige haven

Patel erkende wel dat de huidige maatregelen van sociale afstand en zelfisolatie, slachtoffers van misdaden zoals partnergeweld en seksueel misbruik van kinderen het gevoel kunnen geven dat ze “geïsoleerd, kwetsbaar en blootgesteld” worden.

Ze beloofde echter dat de regering de mensen niet vergeet voor wie “thuis niet de veilige haven is die het zou moeten zijn.” De regering heeft 1,6 miljard pond (1,78 miljard euro) vrijgemaakt om mensen in nood te helpen en werkt hiervoor samen met goede doelen, zei ze.

Ben je oké?

“Mijn boodschap aan iedereen die een potentieel slachtoffer is, is eenvoudig: we zijn jullie niet vergeten en laten jullie niet in de steek. En mijn boodschap aan elke misbruiker is evenzeer eenvoudig: je komt niet weg met je misdaden”, zei Patel.

In zijn videoboodschap roept Sheen ook op om alert te zijn voor misbruik. “Als je een vermoeden hebt dat iemand lijdt, probeer dan een veilige manier te vinden om een berichtje uit te sturen. Je kan voorstellen om boodschappen mee te brengen of gewoon vragen of alles oké is. Blijf niet aan de zijlijn staan. Vraag het alsjeblieft.”

Michael Sheen heeft de afgelopen jaren een steeds luidere stem binnen het politieke activisme in Groot-Brittannië. Sinds 2014 is hij ook ambassadeur van Unicef.

 

Bron: Thomson Reuters Foundation

 

Foto: maybeMaybeMaybe, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!