Jemen.
Bron: Oxfam Solidariteit

In Jemen worden al vijf jaar lang zo’n 50 mensen per uur besmet met cholera

Met een recente escalatie van gevechten in Jemen, het naderende regenseizoen en de verscherping van de grensovergangen als gevolg van de Covid-19-pandemie, lijkt er maar geen einde te komen aan de dagelijkse tol dodelijke, zieke of ontheemde slachtoffers in Jemen, stelt Oxfam vandaag.

dinsdag 24 maart 2020 17:30
Spread the love

De bevolking van Jemen doorstond nu vijf jaar van aanhoudende conflicten, waardoor het gezondheidssysteem in puin viel en vitale hulpbronnen zoals proper water, veilig onderdak en voldoende voeding voor velen buiten bereik zijn geraakt. Met de huidige dreiging van een uitbraak van Covid-19 in Jemen, traint Oxfam er vandaag vrijwilligers uit de gezondheidszorg om het virus onder de aandacht te brengen en een nieuwe crisis te voorkomen.

Sinds een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië de oorlog is ingegaan om de internationaal erkende regering te steunen tegen de Houthi’s, kwam elke drie en een half uur een burger om in de gevechten. Veel meer burgers zijn in die tijd bezweken aan ziekte en honger. Elk uur van de laatste vijf jaar:

– moesten meer dan 90 mensen hun huis ontvluchten,

– werden er meer dan 50 mogelijke gevallen van cholera gemeld en,

– nam het aantal mensen dat honger heeft, met meer dan 100 toe. 

Het Coronavirus vormt een nieuwe dreiging voor Jemen

De vluchten naar en uit het land zijn stopgezet, waardoor sommige humanitaire hulpverleners zich moeilijk kunnen verplaatsen. Slechts 50% van de gezondheidscentra in Jemen functioneert er. De centra die open zijn kampen nu al met een ernstig tekort aan medicijnen, materiaal en personeel. Ongeveer 17 miljoen mensen – meer dan de helft van de bevolking – hebben geen toegang tot schoon water.

Het aankomende regenseizoen kan daar bovenop ook leiden tot een nieuwe opleving van de cholera-epidemie in Jemen. Die epidemie telde zowel in 2017 als in 2019 het grootste aantal gevallen in een land in één jaar. Muhsin Siddiquey directeur van Oxfam in Jemen, zei: “Hoewel de internationale gemeenschap zich terecht zorgen maakt over de bescherming van haar eigen burgers tegen het coronavirus, blijft het belangrijk dat ze haar verantwoordelijkheid neemt tegenover de bevolking van Jemen.” 

Nood aan onmiddellijk staakt-het-vuren

“Na vijf jaar van dood, ziekte en ontheemding en met de huidige dreiging van de wereldwijde pandemie, hebben de Jemenieten meer dan ooit nood aan een onmiddellijk staakt-het-vuren in het hele land. Alle strijdende partijen moeten terugkeren naar de onderhandelingen en een duurzame oplossing nastreven”.

Tussen 26 maart 2015 en 7 maart 2020 werden naar schatting 12.366 burgers gedood tijdens gevechten in Jemen. Na een vermindering van geweld eind 2019, escaleerden de gevechten begin dit jaar opnieuw in de regio’s Sana’a, Marib en Aljawf. 

De VN schat dat hierdoor 35.000 burgers hun huis moesten ontvluchten. Zij voegen zich bij de meer dan vier miljoen Jemenieten die sinds 2015 al naar geïmproviseerde opvangkampen in het land moesten verhuizen. Dat betekent dat de afgelopen vijf jaar elk uur meer dan 90 mensen hun huis moesten ontvluchten als gevolg van het aanhoudende conflict. 

Sinds het begin van een cholera-epidemie in 2017 werden er meer dan 2,3 miljoen mogelijke gevallen van de ziekte gemeld of meer dan 50 gevallen per uur over een periode van 5 jaar. Met het regenseizoen dat in april begint, zal het aantal gevallen waarschijnlijk weer toenemen. Oxfam voorspelt dat er in 2020 iets meer dan een miljoen gevallen zullen zijn. Het aantal mensen dat honger lijdt is de afgelopen vijf jaar met 4,7 miljoen toegenomen – dat zijn meer dan 100 mensen per uur. 

“De wereld weet hoe ze cholera en honger moet voorkomen en behandelen. Dit zijn geen nieuwe ziekten. De humanitaire crisis in Jemen is een crisis die gemaakt werd door mensen, niet enkel de strijdende partijen in Jemen zelf, maar ook degenen die ervoor kiezen om olie op het vuur te gieten door die partijen te bewapenen,” zegt Catherine De Bock, humanitair beleidsmedewerker voor Oxfam België. “We roepen België dus niet enkel op om haar verantwoordelijkheid te nemen in de VN Veiligheidsraad, maar ook om de aanhoudende wapenhandel met partijen in het conflict onmiddellijk stop te zetten.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!