Kaart van verspreiding van coronavirus over de wereld op 19 maart.
Bron: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 (More information about the rights of this work, see below article)
IPS

Afrika telt nu meer dan zeshonderd bevestigde gevallen van Covid-19

Meer dan 600 gevallen van Covid-19 zijn bevestigd in 34 landen in Afrika vanaf 19 maart, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat is een grote stijging sinds de 147 gevallen een week geleden. Toch zijn er nog steeds minder gevallen dan in andere delen van de wereld.

vrijdag 20 maart 2020 14:58
Spread the love

“De snelle evolutie van Covid-19 in Afrika is zeer zorgwekkend en een duidelijk signaal voor actie”, zegt Matshidiso Moeti, regionaal directeur voor Afrika bij de Wereldgezondheidsorganisatie. “Maar we kunnen de loop van deze pandemie nog veranderen. Regeringen moeten gebruikmaken van al hun middelen en capaciteiten en hun reactie versterken.”

In twaalf landen is nu sprake van lokale transmissie van het virus. Het is van cruciaal belang dat regeringen voorkomen dat lokale transmissie zich ontwikkelt tot een worstcasescenario van wijdverbreide besmetting, zegt de WHO, omdat de meeste landen een zwakke gezondheidszorg hebben. 

“Afrika kan leren van de ervaringen van andere landen die het aantal gevallen van Covid-19 sterk hebben zien dalen door het snel opschalen van testen, het isoleren van gevallen en het nauwgezet volgen van contacten”, zegt Moeti.

Specifieke situatie

Maar het is nog heel onduidelijk hoe de pandemie in Afrika zal evolueren. Zo is de demografie op het continent heel anders dan in China, Europa of de VS: Afrika heeft de jongste bevolking van de wereld en lijkt dus minder kwetsbaar. Maar tegelijk leven in de regio bijna 26 miljoen mensen met hiv, en hebben meer dan 58 miljoen kinderen een groeiachterstand als gevolg van ondervoeding. Het is dus mogelijk dat jongere mensen in Afrika meer risico lopen dan in andere delen van de wereld.

De WHO ondersteunt de regeringen in de regio door testkits te leveren en laboratoriumtechnici op te leiden. Daardoor kunnen al 45 landen in Afrika nu testen op Covid-19, tegenover twee aan het begin van de epidemie. “We kunnen dit virus alleen stoppen door solidariteit”, zegt Moeti. “En de wereld komt samen. Donoren komen op de been en verstrekken financiering terwijl de particuliere sector in veel landen ook hun steun biedt.”

 

Bron: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!