Schoolkinderen in Zuid-Amerika.
Bron: Wikimedia Commons / Public Domain
IPS

Sluiting scholen brengt miljoenen kinderen in Latijns-Amerika in gevaar

De sluiting van scholen om het coronavirus te bestrijden treft Latijns-Amerikaanse kinderen dubbel zo hard. Ze krijgen niet langer schoolmaaltijden. Dat brengt miljoenen kinderen in gevaar, waarschuwt Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

woensdag 18 maart 2020 13:10
Spread the love

In Latijns-Amerika en de Caraïben hebben de meeste overheden alle scholen gesloten, een van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden.

Terugdringen van armoede

In de regio speelden programma’s voor schoolmaaltijden een sleutelrol bij het terugdringen van extreme armoede en voedselonzekerheid. 85 miljoen meisjes en jongens krijgen er schoolmaaltijden. Voor tien miljoen kinderen vormen ze een van hun belangrijkste voedselbronnen, zegt de FAO.

Minstens vijftien landen in de regio hebben speciale programma’s voor schoolmaaltijden. Ze krijgen de steun van het Wereldvoedselprogramma, dat hiervoor naar schatting 4 miljard op tafel legt.

Immuunsysteem

De FAO erkent dat drastische maatregelen nodig zijn om het virus in te dammen maar vraagt tegelijk aan de overheden “maatregelen te nemen voor de schoolkinderen waarvan de gezinnen moeilijker toegang hebben tot voedsel, zodat die toch de maaltijden krijgen die worden gegarandeerd door voedselprogramma’s.”

“Voldoende, diverse en voedzame voeding draagt bij tot het versterken van het immuunsysteem van mensen en vergroot hun capaciteit om ziekten aan te kunnen”, zegt de Mexicaan Julio Berdegué, de regionale vertegenwoordiger van de FAO. De FAO vraagt dat minstens de meest kwetsbare gezinnen maaltijden blijven krijgen, door levertijden op scholen vast te stellen en door mobiele eenheden in te zetten.

Noodrantsoenen

Ook moeten overheden noodrantsoenen naar de meest kwetsbare gemeenschappen en gebieden sturen. De FAO beveelt daar tegelijk de thuislevering van verse voeding aan, indien mogelijk van lokale landbouw.
Overheden kunnen ook meer geld vrijmaken voor sociale programma’s, zodat de opschorting van de schoolmaaltijden gecompenseerd wordt voor de gezinnen.

“Socialezekerheidsstelsels kunnen de komende weken een sleutelrol spelen om de meest kwetsbare bevolking voedsel te garanderen”, aldus Berdegué. De VN-organisatie vraagt ook een tijdelijke vrijstelling van de belasting op basisvoedsel voor gezinnen met schoolgaande kinderen, vooral voor werknemers in de meest getroffen economische sectoren.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!