Opinie - Mieke Van den Broeck

Open brief naar aanleiding van uitspraken Sven Mary

Advocate Mieke Van den Broeck pikt de vrouwonvriendelijke uitspraken van advocaat Sven Mary niet en richt zich in een open brief naar de stafhouders: “Of confrater Mary zijn stagiaire heeft bepoteld, weten we niet. Wat we wel weten is dat een zeker machismo in het DNA van ons beroep lijkt te zitten, ook al zijn de meeste advocaten intussen vrouwen. Seksuele intimidatie, flauwe seksistische moppen en all male panels zijn dagelijkse kost aan de balie.”

zondag 8 maart 2020 14:45
Spread the love

Open brief aan de Stafhouder

Geachte Heer Stafhouder,

Waarde Confrater,

Het is niet van mijn gewoonte, maar op deze vrouwendag richt ik mij toch tot u.

Donderdagavond stelde Fem&Law voor een uitverkochte zaal van meer dan 500 toehoorders de eerste Codex van Vrouwenrechten voor. Het moet ongeveer dan geweest zijn dat onze confrater Sven Mary zich bijzonder vrouwonvriendelijk uitliet in de media.

Meester Mary zal geen vrouwelijke stagiaires meer aannemen. Sinds vrouwen na de #metoo-beweging seksueel overschrijdend gedrag niet langer gewoon over zich heen laten gaan (pun not intended), is het risico te groot geworden.

De vrouwendag viert dit jaar zijn 112ste verjaardag. Op 8 maart 1908 werd de eerste vrouwenstaking uitgeroepen in New York. Vrouwen uit de textielindustrie voerden actie tegen hun erbarmelijke arbeidsomstandigheden. De Duitse socialiste Clara Zetkin riep 8 maart 3 jaar later uit tot internationale vrouwendag, een dag waarop men wereldwijd opkomt voor vrouwenrechten.

Of confrater Mary zijn stagiaire heeft bepoteld, weten we niet. Wat we wel weten is dat een zeker machismo in het DNA van ons beroep lijkt te zitten, ook al zijn de meeste advocaten intussen vrouwen. Seksuele intimidatie, flauwe seksistische moppen en all male panels zijn dagelijkse kost aan de balie.

Na vijf jaar verlaten de meeste vrouwen de advocatuur, omdat de combinatie met een gezinsleven onmogelijk blijkt. Een onderzoek gevoerd door de (Franstalige) Brusselse Balie heeft aangetoond dat advocates gemiddeld de helft minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. Dit is grotendeels te verklaren doordat zij massaal de balie verlaten wanneer het onmogelijk wordt advocatuur en gezinsleven te combineren, en omdat zij na vele jaren zien dat hun carrière op obstakels stuit. De balie is dus geenszins een vrouwvriendelijke werkomgeving.

Maar vrouwen weren als advocaat omwille van #metoo is niet alleen schandelijke victimblaming, het is bovendien discriminatie en dus strafbaar.

Dat jonge advocates niet veilig zijn op hun werkplek, is onaanvaardbaar. Dat wie zich uitspreekt over deze onveiligheid per definitie als een aanstelster wordt weggezet, is laag bij de gronds.

Na 112 jaar strijd voor vrouwenrechten, is het tijd dat de Balie zich écht inzet voor de rechten van advocates. Door de uitspraken van Mary publiekelijk te veroordelen. Maar ook door de machocultuur aan de balie aan te pakken, door na te denken over een betere work-life-balance als advocaat, door oog te hebben voor seksisme bij magistraten en nog veel meer.

 

Vandaag is het vrouwendag. Dit jaar willen de advocates meer dan een roosje op hun bureau.

 

Met confraternele groeten,

Mieke Van den Broeck, advocate balie Brussel

PS: Vrouwelijke advocates dansen morgen om 11u ‘Un violador en tu camino’ voor het justitiepaleis. U komt toch kijken?

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!