Bernie Sanders en Joe Biden schudden elkaar de hand.
Bernie en Jane Sanders en Joe Biden in 2013. Foto: sanders.senate.gov

Zware slag voor Sanders op Super Tuesday, strijd nog niet gestreden

De strategie van de top van de Democratische Partij heeft meer opgeleverd dan voorspeld. De oproep van Buttigieg en Klobuchar om voor Biden te stemmen werkte. Bovendien scoorde Bidens rivaal Bloomberg opvallend slecht. Sanders miste door dat goede resultaat van Biden in heel wat staten de eerste plaats, een zware tegenvaller, maar de strijd is nog niet gestreden.

woensdag 4 maart 2020 23:50
Spread the love

Het werd voorspeld maar toch nog onderschat: de steun van Pete Buttigieg en Amy Klobuchar voor Joe Biden heeft hem veel meer opgebracht dan werd geanticipeerd. Het was sowieso onzeker hoe de opgave van Buttigieg en Klobuchar zo kort voor Super Tuesday zou uitdraaien. Bovendien was er de onzekerheid hoe goed Bidens concurrent Bloomberg zou scoren. Over zijn potentieel was immers nog niet echt iets geweten. Hij nam op Super Tuesday pas voor het eerst deel aan de Democratische voorverkiezingen.

Strategie partijtop werkte

Bernie Sanders behaalt alleen de eerste plaats in de staten Californië (waar de definitieve uitslag zoals elke keer nog dagen op zich laat wachten), Colorado, Utah en zijn thuisstaat Vermont. In Maine wordt hij zeer nipt tweede na Biden. Biden kon het grootste deel van de kiezers van Buttigieg en Klobuchar overtuigen. Bloomberg bleek geen enkele ernstige uitdaging voor hem te zijn en stapt uit de race.

Bernie Sanders moest bovendien progressieve stemmen delen met Elizabeth Warren, die een gelijkaardig progressief platform verdedigt. Ondanks goede prestaties in de tv-debatten blijft zij ondermaats scoren, maar houdt wel procenten weg van Sanders. Voor Super Tuesday had zij nog gesteld door te gaan tot op de partijconventie. Een optelling van haar stemmen bij die van Sanders verandert niets aan het globale resultaat van Biden, maar zou Sanders wel overwinningen hebben opgebracht in Massachusetts, Maine, Minnesota en Texas, wat de score op 8 van de 14 deelstaten had gebracht.

Biden heeft na Super Tuesday 404 delegates1, Sanders 340, Warren 25, Bloomberg 9 (Tulsi Gabbard 1 – zie hieronder). De 26 delegates die Buttigieg reeds had behaald en de 7 van Klobuchar kan je niet zomaar optellen bij die van Biden. De delegates zijn vrij om een andere kandidaat naar eigen keuze te kiezen op de partijconventie, maar men mag er van uitgaan dat ze wel naar Biden zullen gaan. Sanders won wel afgetekend in Californië, de grootste deelstaat van de VS, waar 415 delegates worden verkozen.

De strategische zet van de partijtop om Sanders een hak te zetten heeft met andere woorden zeer goed gewerkt. Van een kandidaat die bijna werd afgeschreven werd Biden op één dag terug de grootste kanshebber voor de Democratische nominatie. De strijd is echter nog lang niet gestreden.

Sanders is er de man niet naar om op te geven. Insiders van zijn campagneteam hadden er rekening mee gehouden dat op een bepaald ogenblik de establishment-kandidaten zouden samenkomen, maar pas na Super Tuesday. Zij gingen er van uit dat de onderlinge concurrentiestrijd nog te groot zou zijn.

Biden moet naar buiten komen

Biden is niet langer een wegdeemsterende achtergrondfiguur. De komende tv-debatten zullen zelfs met Warren erbij een ‘one-on-one‘ tegen Sanders worden. Uit de vorige debatten is al gebleken hoe zwak hij op dit vlak is.

De media hebben hem tot nu met fluwelen handschoenen aangepakt. Waar elke uitspraak van Sanders wordt gefileerd en uit zijn context gerukt om hem te saboteren zijn de media opvallend zacht gebleven over Bidens voortdurende flaters, verkeerde uitspraken, onsamenhangende zinnen en zelfs regelmatig contradictorische uitspraken. Biden heeft altijd al een reputatie gehad van onvoorzichtige, niet doordachte uitspraken, vooral in korte ad hoc interviews.

Bovendien is hij een zwakke spreker. Zijn krampachtige pogingen om Sanders’ flamboyante stijl na te bootsen, hebben al tot een aantal hilarische versprekingen (‘Super Thursday‘), vermangelde citaten en aarzelingen geleid. Tot nu hielden de media zich daar ver van en kon het publiek ze alleen vinden op sociale media. Biden was in feite zo goed als afwezig in de campagne. Hij zal nu naar buiten moeten komen.

De lastercampagne van Republikeinse én Democratische politici én van media-pundits tegen Sanders zal onverminderd doorgaan en waarschijnlijk nog venijniger worden (zie vorige artikels). Er komen nog twee debatten tussen de kandidaten. Hoe onpartijdig daarbij de moderatoren zijn is al gebleken.

De reactie van het publiek in de studio mag overigens met een grote korrel zout worden genomen. Tijdens het laatste debat werd Sanders uitgejouwd toen hij Bloomberg bekritiseerde. Niet onbelangrijk detail: voor een plaats in de studio moesten gegadigden 1.750 dollar (1.575 euro) betalen …

Overigens zijn het niet de media die bepalen wie aan tv-debatten deelneemt …

Debatregels ‘à la tête du client’

Tulsi Gabbard, Democratisch lid van het federale Huis van Afgevaardigden voor een kiesdistrict in de staat Hawaii (maar geboren op een van de eilanden van Samoa), heeft op Super Tuesday één delegate behaald bij de caucus in American Samoa, een eilandengroep onder Amerikaans bestuur sinds 1900.

De 55.000 inwoners hebben géén stemrecht voor de presidentsverkiezingen, maar beide machtspartijen houden er wel voorverkiezingen. Slechts 353 Samoans vonden het de moeite om aan de Democratische voorverkiezing deel te nemen om 6 delegates aan te duiden. Daarvan gaat er dus één naar Gabbard.

In de VS zijn het niet de media maar de partijen zelf die bepalen wie aan tv-debatten deelneemt. De huidige Democratische debatregels stellen dat al wie reeds delegates heeft behaald er bij mag. Voor Bloomberg werd een uitzondering gemaakt door een regel toe te voegen voor wie boven een bepaald bedrag geld doneert aan de partij.

Het nationaal bestuur van de Democratische Partij (DNC) bepaalt deze debatregels echter opnieuw per debat. Indien ze ongewijzigd blijven moet Tulsi Gabbard kunnen deelnemen aan het volgende tv-debat tussen de Democratische kandidaten eind maart in Phoenix, Arizona. Die kans is echter zeer klein. Een commentator op CNN verklaarde dat de DNC waarschijnlijk de debatregels wel zal ‘aanpassen’. Enkele minuten later tweette Xochitl Hinojosa, Directeur Communicatie van het DNC dat de regels zouden worden ‘aangepast’.

Dat doet de partij niet alleen om een politica met een marginaal resultaat uit te sluiten. Tulsi Gabbard is de enige kandidaat die openlijk het i-taboe uitspreekt. Zij noemt de oorlogen van de VS in het Midden-Oosten imperialistisch. Zelfs Sanders gebruikt die term nooit. Bovendien zegt zij dat met haar status van voormalig soldaat in Irak en Afghanistan.

Gabbard wordt door de media volledig geboycot. Ondanks haar marginale resultaten beneden de één procent blijft zij doorgaan. De DNC vreest dat zij zal doorgaan als onafhankelijk kandidaat in november.

In ieder geval: zo werken de regels voor tv-debatten in het machtigste land op aarde … En één ding staat vast. Biden is ‘Clinton lite‘. Als hij het wordt, dan heeft Trump zijn tweede mandaat.

 

Bernie Sanders’ persverklaring na Super Tuesday op 4 maart om 20 uur (Belgische tijd):

 

Note:

1   De cijfers van California zijn nog niet volledig. Het echte totaal licht hoger maar kan nog meerdere dagen op zich laten wachten. De cijfers in dit artikel worden geleidelijk aangepast.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!