Vluchtelingenkamp in Griekenland.
Bron: Pixabay
IPS

Hulpverleners: Haal kinderen uit de Griekse opvangkampen

Alleenstaande migrantenkinderen moeten zo snel mogelijk van de Griekse eilanden gehaald worden om hun veiligheid te garanderen. Die oproep doen 64 humanitaire en mensenrechtenorganisaties vandaag.

woensdag 4 maart 2020 17:48
Spread the love

In een verklaring waarschuwen ze dat de rechten van de kinderen in opvangkampen op de Egeïsche eilanden geschonden worden en dat hun gezondheid gevaar loopt. Actie is extra noodzakelijk gezien het escalerende geweld op Lesbos en omdat de komst van nieuwe migranten kan leiden tot verdere verslechtering van de situatie in de kampen.

1.800 alleenstaande kinderen

“De kampen op de Egeïsche Eilanden zijn compleet ongeschikt en in sommige gevallen levensbedreigend voor alleenstaande kinderen,” zegt Stephanie Pope van Refugee Rights Europe. “Elke Europese lidstaat moet een klein aantal alleenstaande kinderen opnemen. Zo kunnen we een einde maken aan de ondraaglijke situatie waarin ze zich bevinden.”

Er zijn meer dan 1800 alleenstaande migrantenkinderen op de Griekse eilanden, zeggen de groepen. Zij hebben te maken met gebrek aan opvang, water, voedsel, fysieke en psychosociale zorg en onderwijs. Daarnaast leven ze onder mensonterende omstandigheden. Er is voor de kinderen geen ruimte in de gespecialiseerde opvang, waardoor ze vaak buiten slapen.

Hereniging

“Alleenstaande kinderen behoren tot de meest kwetsbare mensen in de wereld,” zegt Eva Cossé, Griekenlandonderzoeker bij Human Rights Watch. De organisaties willen dat de Europese Unie de kinderen beschermt en hen, als die mogelijkheid er is, herenigt met familie die elders in Europa verblijft.

Psychologen die werken met alleenstaande kinderen op Lesbos melden dat een toenemend aantal kinderen zichzelf verwondt of een suïcidepoging doet. Hulpverleners die spraken met de kinderen, zeggen dat ze aangaven te kampen met angsten, depressie, terugkerende hoofdpijn en slapeloosheid.

Uitbuiting

Elina Sarantou, programmacoördinator van vluchtelingenorganisatie HIAS in Griekenland, wijst erop dat alleenstaande kinderen te maken hebben met verschillende vormen van uitbuiting. “Elke extra dag en elk extra uur dat deze kinderen doorbrengen onder deze omstandigheden, betekent extra uitbuiting en misbruik.”

Giulia Cicoli, projectcoördinator bij de ngo Still I Rise, zegt dat de kampen een opvangcapaciteit hebben van iets meer dan 6000 mensen. “Toch verblijven er momenteel meer dan 38.600 mensen in en rondom overvolle kampen. Dit zijn geen plaatsen voor kinderen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!