Vrouwenstaking.
Het Gentse Collecti.e.f. 8 maars kleurde verschillende standbeelden in het Gentse centrum paars, de symbolische kleur van de strijd voor de vrouwenrechten. Bron: Collecti.e.f. 8 maars
Collectief 8 maars

Collecti.e.f 8 maars kleurt Gent paars

Het Gentse Collecti.e.f. 8 maars kleurde verschillende standbeelden in het Gentse centrum paars, de symbolische kleur van de strijd voor de vrouwenrechten. Met die symbolische actie wil het collectief de noodzakelijke strijd voor vrouwenrechten, voor gelijkheid, en tegen seksisme in de verf zetten. Het collectief 8 maars roept iedereen op om mee te betogen op zondag 8 maart onder het motto “Als vrouwen stoppen, stopt de wereld”. Daarnaast roept het Collectief ook op om te staken op 9 maart.

woensdag 4 maart 2020 02:24
Spread the love

Verschillende standbeelden in het Gentse stadscentrum kleuren tijdelijk paars. Het blijkt om een actie te gaan van Collecti.e.f. 8 maars, een beweging die opkomt voor de vrouwenrechten. “Ook in 2020 is de strijd voor gelijkheid tussen man en vrouw nog pijnlijk noodzakelijk”, vertelt Justine Begerem, woordvoerster van het Collecti.e.f. 8 maars, “daarom kleurden we in Gent verschillende standbeelden paars, de kleur van de strijd tegen het seksisme”.

Vrouwenstaking

Bron: Collecti.e.f. 8 maars

“Seksisme en ongelijkheid zijn een dagelijks lot voor vrouwen. Het gaat om geweld en intimidatie van vrouwen, maar ook over een economie die vrouwen systematisch uitbuit. Poetsen, zorgen voor kinderen, helpen bij een buur en zorgen voor hun ouders. Het zijn allemaal dingen die vrouwen op zich moeten nemen naast hun job, omdat er niet genoeg betaalbare openbare zorginstellingen zijn. Daar willen we met onze actie de aandacht op vestigen”, aldus Begerem.

Vrouwenstaking

Bron: Collecti.e.f. 8 maars

Het collectief wil ook aandacht voor de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. “Vrouwen werken vaak in onderbetaalde jobs met onregelmatige uren, en ze staan onder druk om deeltijds te werken. Daarnaast worden vrouwen vaak gediscrimineerd voor bepaalde jobs. De armoede onder vrouwen is door al die factoren heel groot. Alleenstaande moeders worden het zwaarst getroffen. Bovendien krijgt 1 op 3 vrouwen in haar leven te maken met seksueel, emotioneel of fysiek geweld. Een hallucinant cijfer, dat dringend naar beneden moet”.

Vrouwenstaking

Bron: Collecti.e.f. 8 maars

De actie van het Collecti.e.f. 8 maars kadert in een wereldwijde beweging. “Overal op de wereld verzetten vrouwen zich tegen seksisme, geweld en ongelijkheid. Van Chili en Argentinië tot in Spanje, IJsland en de VS”, gaat Begerem verder. “Wij roepen iedereen op om op 8 maart mee te betogen in Gent en aan vrouwen specifiek om op 9 maart te staken, op het werk en in het huishouden. Hang je schort buiten om te tonen: vandaag laten we onze zorgtaken liggen!”, besluit Begerem.

 

Planning 8 maart

Op 8 maart vertrekt de betoging om 13u aan Veerleplein. De vrouwenmars eindigt onder de stadshal rond 14u30.

Programma:

Om 13u30: vertrek van de vrouwenmars op Sint-Veerleplein (tegenover Gravensteen).

Om 14u30: begin van het programma onder de stadshal: sprekers, Gentse duo Jelly Horse, slam poetry Tilke Wouters en zangeres Reena Riot.

Om 14u50: De flashmob ‘een verkrachter op jouw weg’ uit Chili.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!