Bron: PxHere
Interview -

Week van de Vrijwilliger: “Zonder onze vrijwilligers zouden we kinderen nooit de kansen kunnen geven die ze nu krijgen”

De jaarlijkse Week van de Vrijwilliger is vrijdag 29 februari van start gegaan. Tijdens deze week zetten vzw’s hun vrijwilligers in de bloemetjes. “Ik ben enorm dankbaar voor onze vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat onze organisatie kan groeien, en dat we kinderen steeds beter kunnen helpen”, vertelt Marleen Jans, directeur van Ankerpunt VZW. Ankerpunt begeleidt kinderen en jongeren die met zorgen zitten. Ze betrekken hierbij ook ouders, leerkrachten en zorgverleners.

vrijdag 28 februari 2020 16:01
Spread the love

De Week van de Vrijwilliger gaat door van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart. Het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligers vzw organiseert de week jaarlijks. De overheidsorganisatie promoot en ondersteunt vrijwilligerswerk. “We beantwoorden vragen van vrijwilligers en organisaties. Ook volgen we de wetgeving rond vrijwilligerswerk op en lichten we deze verder toe aan het publiek”, zegt Eva Hambach, directeur van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligers.

Onzichtbare vrijwilligers

“Veel van de vrijwilligers werken achter de schermen”, zegt Hambach. Deze mensen krijgen in onze maatschappij minder aandacht. Bij het horen van de term vrijwilliger denken we spontaan aan speelpleinanimatoren en eerste hulpverleners. Maar liefst 8,8% van het totale aantal vrijwilligers heeft een administratieve functie. 28,8% werkt als dienstverlenend personeel of verkoper (cijfers: 2015). De ‘onzichtbare’ vrijwilligers maken dus een groot deel uit van het totale aantal.

Bij Ankerpunt werken maar liefst zeven van deze ‘onzichtbare’ vrijwilligers. Al zijn ze voor Jans zeker niet onzichtbaar. “Sommige van onze vrijwilligers helpen ons in ons secretariaat en onthaal, anderen helpen op de educatieve dienst en ondersteunen de psychologen bij de workshops, weer anderen helpen bij allerlei klusjes. We zetten iedereen in naar zijn of haar eigen talent.”

Ankerpunt verzorgt studiecoaching, psychologische begeleiding en workshops voor kinderen en jongeren rond welbevinden, sociale vaardigheden en weerbaarheid. Z0 werkten ze al samen met heel wat organisaties, zoals Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en Buurtwerkers. Voor KU Leuven organiseerden ze sessies om examenstress bij hun studenten tegen te gaan. Verder delen ze hun ervaringen en know-how met scholen, ouders en zorgverleners.

Geven en ontvangen

Een van deze vrijwilligers is Daniëlle Herckens: “Ik werk achter de schermen, maar dat vind ik niet erg. Ik treed niet graag op de voorgrond”, lacht Herckens. “Ik kan waarschijnlijk de rest van mijn leven niet meer werken door mijn psychische kwetsbaarheid. Vrijwilliger zijn bij Ankerpunt geeft me voldoening.”

Sinds januari werkt Herckens wekelijks zes uur bij de vzw. Ze werkt vooral in de administratie. De organisatie heeft veel aan haar bijdrage, maar zij krijgt er ook heel wat voor terug. “Ik kan moeilijk omgaan met stress en ben enorm onzeker. Bij Ankerpunt heb ik de kans te groeien en mezelf te ontplooien. Tegelijkertijd geniet ik van de sociale contacten en haal ik een enorme voldoening uit mijn werk.”

Meer waardering

Het belang van vrijwilligers moet volgens haar benadrukt worden. “Bij Ankerpunt voel ik me enorm gewaardeerd. Maar in de samenleving krijgen vrijwilligers niet altijd de erkenning die ze verdienen. Soms lijkt het alsof je pas erkend wordt als je betaald krijgt voor het werk dat je doet. Dat moet veranderen.”

Ook Eva Hambach pleit voor meer waardering. “Vrijwilligers belichamen de solidariteit in onze samenleving. Ze houden ook veel sectoren betaalbaar voor iedereen, denk maar aan toneelgroepen en jeugdkampen.” Vrijwilligers zijn volgens Hambach onmisbaar. “In onze democratische samenleving is het erg belangrijk dat vrijwilligers actief zijn. Wat de overheid niet ziet, of links laat liggen, daar besteden onze vrijwilligers hun aandacht en tijd aan.”

Ook Jans sluit zich hierbij aan. “Vanuit Ankerpunt zijn we zo dankbaar voor onze vrijwilligers. Ze zetten zich belangeloos in vanuit hun goed hart. Dat doen ze altijd goed gezind met een lach op hun gezicht. Zonder hen zouden we nooit zoveel kunnen investeren in kinderen van kwetsbare gezinnen. Op dinsdag zullen wij ze dan ook bedanken met een drink, waar alle medewerkers welkom zijn.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!