Palestina.
Bron: Needpix / Public Domain
Opinie - BACBI

“Wij schamen ons Belg te zijn”

maandag 24 februari 2020 20:27
Spread the love

De Belgische vertegenwoordiging in de Veiligheidsraad, tijdelijk voorzitter van de Raad, had de bekende Palestijnse ngo ‘Defense for Children International – Palestine’ uitgenodigd op een briefing over het Midden-Oosten. Onder Israëlische druk, in Jeruzalem en Brussel, heeft ze beslist de uitnodiging voor deelname aan de briefing weer in te trekken (zie berichten op Pickx en in de Standaard, 22-23 februari). Als Belgische academici, kunstenaars en cultuurwerkers schamen wij ons voor deze, wat we niet anders kunnen noemen dan “lafhartigheid van ons land.”

Amper enkele dagen geleden, in bezet Oost-Jeruzalem, werd de kleine 9-jarige Malek Issa op weg van school naar huis door een Israëlische politieagent zonder aanleiding (cf. de beeldopnames) in het gelaat geschoten. Het kind verloor zijn linkeroog en dreigt, als hij het al overleeft, de rest van zijn leven volledig blind te zijn.

Deze misdaad tegen een klein jongetje is sedert 1967 slechts de (voorlopig) laatste in een heel lange rij van gevallen van grove kindermishandeling in de bezette Palestijnse gebieden door Israëlische ‘ordehandhavers.’ Tussen 2000 en 2020 werden 2.114 kinderen die niet betrokken waren bij vijandelijkheden, door Israëlische schutters gedood. Israël is trouwens ook het enige land ter wereld waar kinderen, indien ze toevallig Palestijns zijn, door een militaire rechtbank worden berecht.

De ngo DCI-P is een gerenommeerde mensenrechtenorganisatie die met haar medewerkers reeds vele jaren in de bres staat voor de bescherming van Palestijnse kinderen tegen Israëlische wandaden, op straat maar ook in politiekantoren en gevangenissen. De ngo heeft trouwens een raadgevende status in de VN-organen, waaronder UNICEF, en de Raad van Europa.

Het is een schande voor ons land om de organisatie op deze manier te behandelen ten einde een gewelddadig koloniaal regime ter wille te zijn (volgens de Israëlische ambassadeur in België, eens te meer, gaat het om “een ngo die gelieerd is aan terreur”). Dat het bij dit alles “slechts” om uitstel zou gaan (de ‘briefing’ was door de Belgische regering reeds gedegradeerd tot een ‘besloten overleg,’ zodat de ‘senior advisor’ van DCI-P, Brad Parker, geen toespraak zou kunnen houden in de Veiligheidsraad), is ongeloofwaardig (wie eenmaal zwicht voor Israëlische intimidatie, doet dat ook een volgende keer). 

Als Brusselaars, Vlamingen en Walen schamen wij ons diep en eisen wij de onmiddellijke herroeping van deze onaanvaardbare beslissing van de Belgische vertegenwoordiging alsook de verzekering vanwege onze minister van Buitenlandse Zaken dat België tijdens de verdere duur van haar voorzitterschap voortaan steeds aan de kant zal staan – in de feiten en niet eens te meer louter in haar retoriek – van hen die de mensenrechten en internationale verdragen verdedigen.

 

BACBI – Belgische Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël – is een engagement dat, op dit ogenblik, ondersteund wordt door 694 Belgische academici en kunstenaars. Zie voor meer info: https://www.bacbi.be/ 

 

BACBI-Coördinatiecomité:

Prof. Karel Arnaut (KU Leuven)

Prof. Patrick Deboosere (VUB)

Lucas Catherine, auteur,

Prof. Lieven De Cauter (KU Leuven)

Em. Prof. Herman De Ley (UGent)

Em. Prof. Marc De Meyere (UGent)

Prof. Serge Deruette (UMons)

Lieve Franssen (dirigent Brussels Brecht-Eislerkoor)

Carl Gydé (Managing Director CAMPO)

Prof. Perrine Humblet (ULB)

Joris Iven (dichter)

Prof. Hon. Marc Jacquemain (ULiège)

Em.Prof. Madeline Lutjeharms (VUB)

Mong Rosseel (muzikant en theatermaker)

Prof. Hon. Christiane Schomblond (ULB)

Dr. Nozomi Takahashi (UGent)

Prof. Karin Verelst (VUB)

Rachida Lamrabet (auteur)

Marijke Pinoy (actrice)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!