#MeToo-actie tegen Jan Fabre. Kunststudenten laten Jan Fabre-beeld in Antwerpen 'sorry' zeggen tegen zijn misbruikslachtoffers.

Kunststudenten protesteren tegen standbeeld van #metoo-dader Jan Fabre op het dak van hun school

vrijdag 21 februari 2020 16:20
Spread the love

Sinds 2000 prijkt op De Singel in Antwerpen een werk van Jan Fabre, ‘De man die de wolken meet’. Maar dankzij #metoo en de moedige getuigenis van danseressen die met hem gewerkt hebben, is Fabre een aangebrand figuur. Jarenlang heeft hij vrouwen waar hij mee werkte vernederd en seksueel geïntimideerd.

Een aantal kunststudenten van het conservatorium dat in De Singel huist, stelt daarom het kunstwerk in vraag. Ze maakten een vlag vast aan het standbeeld met daarop het woord ‘sorry’ in grote zwarte letters. In zijn plaats zeggen ze daarmee ‘sorry’ aan de slachtoffers.

“Iets wat hij al lang zelf had moeten doen”, klink het. “we zijn op zoek gegaan naar in hoeverre de kunst gelinkt is met de kunstenaar zelf. Maar Fabre staat ervoor bekend zijn persoonlijk leven volledig te laten overlopen in zijn kunstenaarschap. Op die manier voelt het wrang dat er een 3,8 m hoog beeld van hem bovenop de werkplek van jonge kunstenaars staat.”

#MeToo-actie tegen Jan Fabre. Kunststudenten laten Jan Fabre-beeld in Antwerpen 'sorry' zeggen tegen zijn misbruikslachtoffers.

#MeToo-actie tegen Jan Fabre. Kunststudenten laten Jan Fabre-beeld in Antwerpen 'sorry' zeggen tegen zijn misbruikslachtoffers.

#MeToo-actie tegen Jan Fabre. Kunststudenten laten Jan Fabre-beeld in Antwerpen 'sorry' zeggen tegen zijn misbruikslachtoffers.

#MeToo-actie tegen Jan Fabre. Kunststudenten laten Jan Fabre-beeld in Antwerpen 'sorry' zeggen tegen zijn misbruikslachtoffers.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!